Nieuwszender niet meer in Amsterdam; Overleg over CNN op de kabel mislukt

AMSTERDAM, 25 AUG. CNN zal hoogstwaarschijnlijk vannacht om twaalf uur van de Amsterdamse kabel verdwijnen. Overleg tussen de Consumentenbond, de gemeente en de kabelexploitant A2000 om de zender op de kabel te houden liep gisteren op niets uit.

Volgens wethouder lokale media, J. van der Giessen, was de Consumentenbond bij de gemeente “aan het verkeerde adres”. “Wij zijn geen partij in dit overleg. Het is een conflict tussen twee commerciële bedrijven. De enige rol van de overheid is de diversiteit en de kosten voor de kijker te bewaken, en beide zijn niet in gevaar.” De nieuwszender BBC World zal CNN vervangen. De Britse zender heeft al betaald voor twaalf uur doorgifte per dag. Commerciële zenders moeten van A2000 725.000 gulden per jaar betalen. Over een lager tarief voor CNN of een overbruggingsperiode viel met de kabelexploitant niet te praten. “Water in de wijn bestaat niet meer”, zei woordvoerder J. Simmons van A2000 na afloop van het overleg. De kans dat CNN na middernacht nog te zien is in Amsterdam acht Simmons “zeer klein”.

Volgens de directeur van de Consumentenbond, D. Westendorp, stuurt A2000 aan op het openbreken van het contract met de gemeente. Die overeenkomst schrijft voor dat tien jaar lang voor een vast bedrag - zeventien gulden per aansluiting - 26 zenders worden doorgegeven. “A2000 wil een hoger bedrag per aansluiting. De wethouder wil dat ook, zodat het basispakket breed blijft, maar daarvoor moeten eerst de emoties bedaren.”

In juni legde Van der Giessen de gemeenteraad twee modellen voor: een 'handhaafmodel' met een blijvend laag tarief en de kans dat MTV, CNN en andere zenders uit het basispakket zouden verdwijnen, en een 'groeimodel' waarbij de bijdrage van kijkers over een periode van drie jaar met een paar gulden zou stijgen zodat er meer 'kwaliteitszenders' in het pakket zouden komen. De linkse meerderheid in de gemeenteraad koos voor het handhaafmodel. Van der Giessen: “Ik heb ze gewaarschuwd.” Volgens haar is het groeimodel “op dit moment voor de gemeente niet bespreekbaar”.

A2000 zegt een verhoging van de tarieven voor de kijkers te willen. “Maar dat lukt alleen als je je poot stijf houdt”, aldus Simmons. A2000 wil ook meer geld gaan verdienen. “Nu is onze marge vijf procent, terwijl het elf procent mag zijn.” De kabelexploitant ziet als andere mogelijkheid een beperkt basispakket van vijftien zenders. Voor meer zenders moet dan betaald worden. Volgens woordvoerder J. van der Laan van Casema, de grootste kabelexploitant in Nederland, is dat de toekomst. “Televisiekijken in Nederland zal duurder worden, dat is onafwendbaar”, aldus Van der Laan.