Mandela prijst Nigeriaanse president

JOHANNESBURG, 25 AUG. De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft gisteren zijn Nigeriaanse ambtgenoot Abdulsalaam Abubakar geprezen voor diens plannen voor democratische hervormingen.

Abubakar verblijft voor een driedaags bezoek in Zuid-Afrika, zijn eerste buitenlandse reis sinds hij op 8 juni het leiderschap overnam van de overleden generaal Sani Abacha. Abubakar heeft voor volgend jaar vrije verkiezingen aangekondigd, waaraan hijzelf niet zal deelnemen. Mandela onderstreepte hoe belangrijk het is dat Nigeria terugkeert naar de democratie. De betrekkingen tussen Zuid-Afrika en Nigeria waren onder Abacha de afgelopen jaren op een dieptepunt beland nadat Mandela ongezouten kritiek had geleverd op diens militaire dictatuur. Na de executie van negen activisten voor de mensenrechten in 1995 bepleitte Mandela een boycot van Nigeriaanse olie, maar kreeg geen steun van de VS en Europa. Nigeria werd wel geschorst als lid van het Gemenebest.