Lagere rente stuwt koersen op

AMSTERDAM, 25 AUG. Een opgelucht Beursplein 5 zag de koersen vanochtend flink stijgen. De AEX sprong omhoog met een plus van 22,78 punten op 1159,10, bijna het hoogste punt van de dag.

Daarmee was het verlies van gisteren al weer volledig weggewerkt. Volgens handelaren kreeg de markt vleugels door het voorzichtige herstel op Wall Street én de sterke daling van de rente op de obligatiemarkt. Sommige obligatiekoersen daalden onder de magische grens van 4 procent. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus een handelaar. “De Bund-futures sprongen dinsdagmorgen met een vol punt omhoog”, zei hij.

Het Damrak behoorde bij de koplopers onder de Europese beurzen. Gisteren was Beursplein 5 de sterkste daler met een min van bijna 1,6 procent. Vanochtend kwam er na anderhalf uur handelen een plus van ruim 2 procent uit de bus, terwijl Londen en Frankfurt eveneens enkele procenten wonnen.

Uitzondering in deze vaste markt was Ahold. Het concern daalde vrij fors met vijf dubbeltjes op 58 gulden, mede door de forse emissie die 4 miljard gulden moet opbrengen. Dat geld heeft Ahold nodig voor de overname van de Amerikaanse supermarktketen Giant Food. Beleggers zijn bang dat door de emissie de winst per aandeel onder druk komt te staan.

Ondanks de forse stijging van de AEX werd er niet veel gehandeld. “De omzetten liggen onder het gemiddelde”, aldus de effectenbemiddelaar. Vooral de financiële waarden profiteerden van het nieuws over de daling van de rente. “Die trekken de markt omhoog”, aldus de handelaar. Door de lagere rente kunnen de banken meer geld uitlenen aan bedrijven en particulieren, waardoor hun winstmarges omhoog gaan. Aegon scoorde er 7 gulden bij op 193,10 gulden, terwijl collega ING 4,30 gulden aandikte op 136,30 gulden. Fortis noteerde na anderhalf uur handelen een plus van 3,30 gulden op 134,70 gulden.

Uitzendbureau Vedior was de sterkste stijger in de vriendelijk gestemde markt. Vedior, afkomstig van de Vendex-stal, won 2,70 gulden op 63,70 gulden. Het uitzendbureau maakte vandaag mooie halfjaarcijfers bekend. De nettowinst klom 22 procent tot 93 miljoen gulden. Randstad daarentegen liet 0,90 gulden liggen op 151,50 gulden.

De Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese wisselmarkten hoger geopend. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers neergezet van 2,0270 gulden tegenover 2,0245 gulden aan het eind van de handel van gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren niet kunnen onttrekken aan de financiële onrust elders in de wereld. Na een behoorlijk hogere opening moesten de aandelenkoersen al snel terug. Toch sloot de Dow Jones-index nog met een winst van 32,96 punten (0,4 procent) op 8566,61.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag voor een deel kunnen herstellen van de daling van maandag. De Nikkei-index steeg met 84,57 punten om weer uit te komen boven de 15.000-grens. De slotstand van 15.072,93 punten is 0,6 procent hoger dan op de voorgaande dag, toen de beurs een verlies van 2 procent moest incasseren.