Kosovo: zorg over de winter

NEW YORK / BRUSSEL, 25 AUG. De Veiligheidsraad van de VN heeft dringend opgeroepen tot een bestand in Kosovo en een dialoog tussen de Albanese gemeenschap en het Servische regime. In een verklaring uitte de Veiligheidsraad zich “ernstig bezorgd” over het groeiende aantal vluchtelingen in Kosovo. De raad waarschuwde dat de nadering van de winter in Kosovo kan leiden tot “een nog grotere humanitaire ramp” dan die waarvan nu al sprake is.

De bezorgdheid over de vluchtelingencrisis is ook de achtergrond van een beroep dat Duitsland gisteren op de Europese partners deed. De Duitse regering wil een vergroting van de druk op Belgrado om het Servische militaire offensief te staken. Na een kabinetszitting zei de woordvoerder van de regering dat in Bonn “extreme zorg” bestaat over het groeiend aantal vluchtelingen en dat “de Joegoslavische regering moet worden gewezen op de consequenties van haar acties”.

De NAVO-raad vergadert vandaag in Brussel over de jongste ontwikkelingen in de Kosovo-crisis, inclusief de militaire en humanitaire situatie.

De Europese Unie slaagt er intussen niet in een sanctie, die in juni tegen Belgrado werd genomen, in de praktijk te brengen. In juni werd een vliegverbod van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT naar EU-bestemmingen afgekondigd, als sanctie wegens het Kosovo-beleid. Uiterlijk gisteren moesten de EU-landen laten weten hoe ze dat verbod in de praktijk willen brengen. Die deadline is nu uitgesteld tot september.

De Serviërs breiden hun offensief in Kosovo uit naar gebied dat tot nu toe rustig was. Gisteren werden vijf dorpen ten westen en zuidwesten van de hoofdstad Priština - Magura, Leletic, Kišnareka, Nekovce en Rušinovce - in brand geschoten. De bewoners zijn gevlucht. (Reuters, AFP, AP)