Kabila terug in belegerd Kinshasa

KINSHASA, 25 AUG. President Laurent-Désiré Kabila van Congo, die kennelijk moed heeft geput uit de jongste militaire bijstand van Angola en Zimbabwe in de strijd tegen opstandige legereenheden, is vanmorgen na een afwezigheid van tien dagen teruggekeerd in de hoofdstad Kinshasa.

Kabila's terugkeer weerlegt speculaties dat hij zich zou terugtrekken op Katanga en voorbereidingen zou treffen voor afscheiding van de zuidelijke koperprovincie.

Naar schatting 600 Zimbabweaanse commando's zouden gisteren in actie zijn gekomen in Kinshasa en een aanval van rebelse eenheden op de zuidelijke wijken van de hoofdstad hebben afgeslagen. Dat meldde de Zimbabweaanse minister van Defensie, Moven Mahachi, gisteravond in de hoofdstad Harare.

Een legermacht van naar schatting 2.500 Angolezen, die volgens Kabila's woordvoerder, Didier Mumengi, worden bijgestaan door Congolese regeringstroepen, heeft gisteren Matadi, een havenstad aan de monding van de rivier de Congo, heroverd op de rebellen. De afgelopen twee dagen namen de Angolezen de legerbasis met militair vliegveld Kitona, de oliehaven Muanda, de marinebasis Banana en de nabijgelegen stad Boma in, waarmee de rebellen zijn afgesneden van hun luchtbrug vanuit het oostelijke Goma. Volgens Mumengi “wordt het westelijke front in een paar dagen opgerold”.

Intussen zijn Oegandese troepenbewegingen waargenomen in het noordoosten van Congo. Een Britse toerist zag een kolonne van 500 Oegandezen, twee tanks en luchtafweergeschut. Volgens Mumengi wordt bij Kisangani, de hoofdstad van de Oostprovincie, slag geleverd door Oegandese troepen. Analist Jakkie Potgieter van het Zuid-Afrikaanse Institute for Strategic Studies zegt berichten te hebben ontvangen dat het 32ste bataljon van Oeganda naar Rwanda is vertrokken, vanwaar beide legers een luchtbrug zouden willen openen op Kisangani.

De bemiddelingspoging van Zuid-Afrika's president Nelson Mandela is voorlopig gestrand nu Kabila weigert een staakt-het-vuren in acht te nemen. Mawapanga Mwana Nanga, Kabila's minister van Landbouw, zei gisteren: “Deze rebellie is in feite een invasie door Rwanda en Oeganda. We kunnen niet ophouden met vechten voordat deze agressors zijn vertrokken”. (AFP, AP, Reuters)