In rechtszaak tegen KLM; Van der Valk eist vluchten op Antillen

AMSTERDAM, 25 AUG. Horecabedrijf Van der Valk eist dat de KLM haar verplichtingen nakomt voor het vervoer van passagiers naar de Nederlandse Antillen. Dat vormde vanochtend de inzet van een kort geding voor de Amsterdamse rechtbank tegen de KLM, die per 1 november het aantal vluchten naar de Antillen terugbrengt van 14 naar 9.

Hierdoor komen de vluchten van Van der Valk - die worden uitgevoerd onder de naam Dutch Caribean Express - te vervallen. Van der Valk exploiteert een hotel op Curaçao en een vakantiepark op Bonaire en vervoert op jaarbasis via de KLM 11.000 toeristen naar de Antillen.

Raadsman G. van der Korst becijferde dat Van der Valk door het conflict met de KLM op jaarbasis op Bonaire 9,5 miljoen gulden en op Curaçao 20 miljoen gulden inkomsten dreigt mis te lopen. Hij noemde de KLM “een uiterst onbetrouwbare onderhandelingspartner” die misbruik maakt van zijn monopoliepositie en daardoor de prijzen kunstmatig hooghoudt. Rekende de KLM Van der Valk tot voor kort 832 gulden voor een stoel in de onderhandelingen over een nieuw contract dat Van der Valk per 1 november wilde afsluiten liep de prijs al snel op tot gemiddeld 1000 gulden. Bij een aanbod van de KLM om een vlucht per week aan Van der Valk beschikbaar te stellen kwam de prijs zelfs uit op 1272 gulden per stoel. “Wij zijn maanden aan het lijntje gehouden door de KLM.” Hij wees op de monopoliepositie van de KLM die een contract met een andere maatschappij uitsluit. Martin Air en Transavia zijn volle KLM-dochters, Air Holland en ALM hebben te weinig capaciteit.

Namens de KLM betoogde mr. M. Biesheuvel dat de luchtvaartmaatschappij alles in het werk heeft gesteld om Van der Valk tegemoet te komen. Aanvankelijk wilde de KLM de Van der Valk-vluchten naar de Antillen uitbesteden aan dochter Martin Air, maar dit besluit is door de minister van verkeer op de Antillen Ahrends geblokkeerd. Biesheuvel verklaarde dat de vluchten van de Dutch Caribean Express bij de KLM tot verliezen hebben geleid. “Dan is het een logische beslissing dat je daarmee stopt.” Hij noemde de eisen van Van der Valk buitensporig, veel onredelijker dan van de 30 andere touroperators.