'Harder dan 120 km moet kunnen'

ROTTERDAM, 25 AUG. Automobilisten moeten op sommige plaatsen en op bepaalde tijdstippen harder kunnen rijden dan de maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Dit zei procureur-generaal mr. D. Steenhuis, belast met verkeerszaken, vanmorgen voor het Radio 1 Journaal.

Steenhuis denkt dat automobilisten zich beter aan de maximumsnelheden zouden houden als ze “het nut van de norm” inzien. Hij wees op de regels in Duitsland. “Daar houden automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom, omdat de mogelijkheid bestaat hard te rijden op de Autobahn.”

Volgens de procureur-generaal van het ressort Arnhem zouden automobilisten “een gevoel van vrijheid” krijgen als ze op sommige delen sneller kunnen rijden. “Buiten de Randstad moeten automobilisten onder bepaalde omstandigheden een uitlaatklep hebben”, aldus Steenhuis. Ook vorig jaar juli pleitte procureur-generaal Steenhuis er al voor om de maximumsnelheid te verhogen naar 140 kilometer per uur.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet niets in het voorstel. Uit enquêtes van VVN blijkt dat veel automobilisten de wens hebben hun eigen verantwoordelijkheid te nemen als het de maximumsnelheid betreft. Het merendeel is daar niet aan toe, zo blijkt uit het massale aantal snelheidsovertredingen dat wordt gemaakt, aldus een woordvoerder van VVN.

De coalitiepartners hebben in het nieuwe regeerakkoord afgesproken de maximumsnelheden in de Randstad overdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur terug te brengen tot 100 kilometer per uur. Buiten deze uren moet de gebruikelijke maximumsnelheid van 120 kilometer, behoudens enkele uitzonderingen blijven gelden, aldus de passage hierover in het nieuwe regeerakkoord.