Gingrich: Lewinsky onvoldoende voor afzetting Clinton

WASHINGTON, 25 AUG. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft verklaard dat de affaire-Lewinsky op zichzelf geen voldoende reden is voor een afzettingsprocedure tegen president Clinton.

Alleen een opeenstapeling van misdrijven, niet een enkele “menselijke fout”, zou volgens Gingrich kunnen leiden tot een impeachment-procedure. Hiertoe is volgens hem “een patroon van ernstige misdrijven” nodig. Hij zei dit gisteren tegen The Washington Post. “Ik denk niet dat het Congres zal kunnen doorzetten op basis van alleen Lewinsky, tenzij hij [aanklager Starr] zo'n duidelijke zaak heeft, zo'n overweldigende zaak”, aldus Gingrich.

Volgens hem zal het Huis van Afgevaardigden alle zaken tegen Clinton die Starr heeft onderzocht bij zijn oordeel moeten betrekken om tot afzetting over te kunnen gaan. Gingrich acht het onwaarschijnlijk dat het Congres zijn onderzoek van het rapport afrondt voor de verkiezingen voor het Huis in november. Starr brengt in de loop van september verslag uit aan de juridische commissie van het Huis.

In Republikeinse kringen is voorzichtig gereageerd op de uitlatingen van de invloedrijke Gingrich. Bob Barr, een van Clintons scherpste critici in de juridische commissie van het Huis, verklaarde te zullen zoeken naar een “patroon van misstanden”, maar sloot niet uit dat ook op basis van een illegale actie kan worden overgegaan tot een afzettingsprocedure. Zondag verklaarde Arlen Specter, een Republikeinse senator die een sleutelrol speelt bij een eventuele afzettingsprocedure, dat het Congres de plicht heeft de president af te zetten als Starrs rapport daar aanleiding toe geeft.

De uitspraken van Gingrich kunnen ook gezien worden als een vluchtroute voor het geval het rapport van Starr overtuigende bewijzen in de Lewinsky-zaak bevat. Specter gaf toe dat het “contraproductief voor de Republikeinen” zou zijn indien ze de populaire president nu zouden oproepen af te treden. Volgens de opiniepeilingen is zeventig procent van de Amerikanen tegen een afzettingsprocedure. Aftreden van Clinton zou bovendien betekenen dat vice-president Al Gore het ambt waarneemt tot de volgende presidentsverkiezingen, waarin hij dan een betere uitgangspositie zou hebben dan zijn Republikeinse tegenstander. (Reuters, AFP)