Exportstop Shell-Nigeria na lek

ROTTERDAM, 25 AUG. De complete olie-export van Shell in Nigeria ligt sinds zaterdag stil na nieuwe problemen met lekkende pijpleidingen en ten minste één sabotage-actie van lokale bevolkingsgroepen. Dat heeft een woordvoerder van Shell vanochtend bevestigd. De olieproductie van Koninklijke Shell in Nigeria, 950.000 vaten van 159 liter per dag, gaat grotendeels gewoon door en wordt tijdelijk opgeslagen in tanks.

“Eind vorige week moesten we door overmacht de export via onze terminal in Bonny (zuidelijk deltagebied) stopzetten als gevolg van een lekkage. Na onderzoek bleek die te wijten aan sabotage. Er was een mooi rond gat in de ondergrondse pijpleiding geboord”, aldus de woordvoerder. Zaterdag moest ook de export via de olielaadinstallatie bij Forcades aan de westkant van de delta worden onderbroken omdat er een lekkage in de offshore-leiding optrad. Daardoor zijn volgens Shell een kleine 100 vaten olie in zee gestroomd.

Met drijvende schermen wordt verspreiding van de vervuiling tegengegaan en ook hier wordt de oorzaak van de lekkage nu onderzocht. Net als bij de eerste vervuiling betrekt Shell lokale overheidsorganisaties bij dit onderzoek.

De productie van ongeveer 100.000 vaten olie op het olieveld in Ibaa Emohua waar vorige week de eerste lekkage optrad, ligt nog stil tot de leiding is gerepareerd. Een ambtenaar in Lagos verklaarde tegenover een verslaggever van het persbureau Reuters dat acties en spanningen tussen lokale bevolkingsgroepen in dit gebied oorzaak zijn van de problemen voor Shell. Arme boeren en vissers in de Nigeriaanse delta hebben al jaren tegen de regering geprotesteerd dat ze te weinig profiteren van de oliewinning in hun gebied. “De spanning in de delta is groter dan ik ooit heb meegemaakt”, zei een Europeaan die er lang heeft gewerkt tegenover Reuters.