Dozen in de slaapkamer

Frans Laarmans, de hoofdpersoon uit Kaas van Willem Elsschot, heeft een Griekse tegenvoeter. Hij heet Thomas. Hij is getrouwd met Evangelía, het echtpaar heeft drie kinderen en samen bestieren zij een taverna aan het strand in Molos, een heel klein dorpje op het eiland Skyros.

Erg bekend is de taverna niet, althans niet buiten het eiland en daar wilde Thomas wat aan doen. Het leek hem en de familie een goed idee om van de taverna een ansichtkaart te laten maken. Er werd een fotograaf aangetrokken, een drukker, en er werden afspraken gemaakt over de provisie. Het resultaat was een fraaie ansichtkaart. Duizenden werden ervan gedrukt. In de echtelijke slaapkamer werd ruimte vrijgemaakt om de dozen waarin ze zaten op te stapelen. Buiten, bij de ingang van de keuken, werd een heus ansichtkaartenrek bevestigd. En op radio-Skyros werd elk uur reclame gemaakt.

Toen kwamen de toeristen.

Maar Griekse toeristen die het vasteland een paar dagen voor Skyros verruilen, kopen zelden of nooit ansichtkaarten. Europese toeristen kopen ze wel, maar nooit tien van eenzelfde plek.

Een paar weken na het begin van het toeristenseizoen kwam de fotograaf. Nog een paar weken later kwam de drukker. Zij wilden geld zien. Dat wilde Thomas ook. Maar hij had geen geld - althans niet uit de verkoop van de kaarten en dus kon hij de afspraken niet nakomen. De dozen in de slaapkamer bleven onuitgepakt. Ze grijnsden je tegemoet. Het rek buiten bleef vol. Ruzies waren niet van de lucht. Iedereen werd gek van die kaarten.

In arren moede besloot Thomas de hele voorraad van de hand te doen - uiteraard met verlies. En net als Frans Laarmans besloot hij er verder over te zwijgen en over te gaan tot de orde van de dag. Laarmans ging terug naar kantoor, Thomas en Evangelía legden zich weer helemaal toe op het bereiden van heerlijk eten.