Airbus vangt Britse mega-order

ROTTERDAM, 25 AUG. Het Europese Airbusconsortium heeft vandaag één van de grootste orders uit zijn bestaan ontvangen van British Airways (BA) dat tot nu toe exclusief bij het Amerikaanse Boeing kocht.

Het betreft een vaste order voor 59 A319-, 320- en 321-vliegtuigen en een optie op nog eens 129 van die vliegtuigen voor de korte en middellange afstand. De totale order beloopt een bedrag van ongeveer 9 miljard dollar (ruim 18 miljard gulden). De Britse premier Tony Blair, die op nu vakantie in Frankrijk is, zou tussen de middag aanwezig zijn op de persconferentie in Toulouse waar Airbustopman Noël Forgeard de Britse order formeel ontvangt.

“Wij zijn erg blij dat een maatschappij als British Airways, een van de grootste ter wereld, voor ons heeft gekozen”, aldus Forgeard in Toulouse. Alle Airbusen voor BA zullen worden uitgerust met Britse Rolls-Roycemotoren.

Het Europese Airbus wist over de eerste helft van 1998 al 52 procent van de wereldmarkt voor staalverkeersvliegtuigen te veroveren ten koste van de traditionele marktleider Boeing in Seattle. British Airways laat zijn traditionele toeleverancier Boeing overigens niet in de steek.

De Britse maatschappij bestelt bij de vliegtuigbouwer in Seattle 16 grote tweemotorige B-777-vliegtuigen voor de lange afstand met een optie op nog eens 17 van die toestellen.

De aankondiging van British Airways in Toulouse is een doorslaand succes voor Airbus, dat pas in 1970 werd gevormd door het Franse Aerospatiale (37,9 procent), het Duitse DASA (eveneens 37,2 procent), British Aerospace (20 procent) en het Spaanse Casa (4,2 procent).