Zendmasten

Foto: Televisietorens maken de wereld van de televisie ook buiten Hilversum zichtbaar. Ze behoren, met een totale lengte van meestal ruim boven de honderd meter, tot de hoogste gebouwen in Nederland. En net als veel tv-programma's die in Hilversum worden vervaardigd, vertonen de meeste torens grote gelijkenis met elkaar. Op een enkele uitzondering na zijn de Nederlandse televisietorens variaties op een oertype: de gemiddelde Nederlandse tv-toren heeft een betonnen schacht, die bekroond door ringen en cilinders. Daarbovenop staat dan nog eens een dunne spriet van beton en staal.

De televisietoren van Roermond is, met zijn strikte orde van schacht, cilinder en ringen, een van de netste en ordelijkste. Toch is de toren, die uit 1957 dateert, niet ontworpen door één, maar door twee architecten. Het Rotterdamse architectenbureau Van Nieuwenhuyzen, Van de Heyden en Moerman werd door de Rijksgebouwendienst gevraagd voor de betonnen onderkant, het stalen bovenste deel werd ontworpen door de Duitsers Rohde en Schwartz.

Wonderlijk genoeg was het enorme bouwwerk oorspronkelijk alleen bedoeld voor de uitzending van slechts één tv-zender, Nederland 1. Het was de tijd dat alle tv-kijkers een antenne moesten hebben: via een straalverbindingsnetwerk werden de programma's vanuit Hilversum naar onder meer de toren in Roermond verzonden die ze vervolgens doorzond naar de huishoudens in de omgeving. Pas in 1965 werd de toren ook gebruikt voor een tweede zender: Nederland 2. (Foto Frank Kok)