WILLEM BREUKER

Willem Breuker Kollektief: Kurt Weill (BVHAAST, CD9808)

Op de cd Kurt Weill brengt het Kollektief een ode aan de Duitse componist die succesvol een brug sloeg tussen het operahuis en de low-brow culture van de musical. Weill-klassiekers als het overbekende Benares Song, Mandelay Song uit Happy End en My Ship uit de jaren veertig musical Lady in the Dark ontbreken niet, maar veelal onbekende composities als Dance of the Tumblers, Marie Galante en Öl Musik voeren de boventoon. Een deel van de nummers is al eerder uitgebracht in de jaren tachtig. De rest is afkomstig van opnames voor NPS radio en het Werktheater in Amsterdam.

Weills muziek sluit mooi aan bij Breukers repertoire, dat veel kermisachtige en cabareteske elementen bevat. Gastzangeres Loes Luca kan de herinnering aan de doorleefde stem van Weills vaste zangeres Lotte Lenya niet geheel doen vergeten, maar met haar heldere en licht ironische stemgeluid weet zij het soms bijna kitscherige karakter van de liedjes wel nieuw leven in te blazen.

    • Edo Dijksterhuis