VURIGE VARKENSHAASBURGERS

De in dit recept gebruikte HP-saus, oftewel Houses of Parliament sauce, is een echte klassieker in Angelsaksische landen. De saus werd in de vorige eeuw in de keuken van het Britse Lager- en Hogerhuis verzonnen toen verschillende parlementsleden die recentelijk uit India waren teruggekeerd, klaagden over het flauwe eten dat in het parlementsrestaurant geserveerd werd.

Tegenwoordig weten we dank zij de verplichte informatie op de etiketten dat er moutazijn, tomaten, melassestroop, wijnazijn, dadels, suiker, rozijnen, zout, zetmeel, roggemeel, tamarinde, sojasaus, mosterd, ui en specerijen in zitten, maar net zoals met Coca-Cola het geval is, blijft het preciese recept nog steeds geheim. Hoewel HP-saus niet echt te vervangen is, kunt u er een mengsel van tomatenketchup met wat Worcestershiresaus voor in de plaats gebruiken.

Doe de azijn, HP-saus, peper, suiker en Tabascosaus in een ruime schaal en leg er de varkenshaas in. Dek de schaal af en laat het vlees minstens 8 uur marineren, waarbij u het vlees af en toe keert. Neem het vlees uit de schaal en bewaar de marinade.

Vet een rooster licht in met wat olie en zet het in een braadpan. Leg de varkenshaas op het rooster en zet de braadpan 20-25 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven.

Giet de bewaarde marinade in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de marinade 5 minuten sudderen tot hij dik wordt. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over de onderste helft van de broodjes. Schep wat marinade over het vlees, schik er wat sla op en leg de andere helft van de broodjes erop. Dien onmiddellijk op.

Voor 6 burgers:

1 dl ciderazijn

4 eetlepels HP-saus

1 dessertlepel grofgemalen peperkorrels, of naar smaak

1 dessertlepel suiker

scheutje Tabascosaus

500 g varkenshaas

plantaardige olie

6 harde witte of volkorenbroodjes, opengesneden

150 g ijsbergsla, in reepjes gesneden

    • Kim Maclean