Voor 900 gulden is voetbalfan zo vrij als een vogel

Hoe werkt de clubkaart in de praktijk? Bij RKC-NEC bleek gisteren dat handige supporters en voetbalfans met geld al trucs hebben om de persoonsgebonden clubkaart te omzeilen. Met de zogenoemde bedrijvenkaart gaan alle deuren open.

WAALWIJK, 24 AUG. Al dagen voor de wedstrijd RKC-NEC waren de kaarten voor de Nijmeegse aanhang uitverkocht. Afgelopen zaterdag bleek echter dat een vak met ruim duizend plaatsen, bedoeld voor de bezoekende club, totaal leeg was. Ook elders in het stadion was het aantal lege stoeltjes groot. Vreemd? “Nee”, zegt de algemeen manager van RKC Henk van Delft na de wedstrijd. “In principe had NEC zestienhonderd kaarten kunnen krijgen, maar daarvan heeft de club er 450 besteld. Het grote vak doen wij dan dicht.”

Aanhangers van NEC konden de wedstrijd afgelopen zaterdag alleen bezoeken als ze in het bezit waren van een persoonsgebonden NEC-clubkaart met pasfoto en gebruik maakten van het verplichte busvervoer. Om te voorkomen dat NEC-aanhangers met een kaart van een ander club binnen zouden komen (die ze volgens de regels helemaal niet kunnen hebben) besloot RKC in overleg met de politie om op de dag van de wedstrijd alleen nog kaarten te verkopen aan RKC-clubkaarthouders. Alle overige voetballiefhebbers kwamen er niet in. Althans officieel.

Voor de hoofdingang van het Waalwijkse stadion loopt een groepje supporters met groen-rode NEC sjaaltjes. Verboden terrein voor de NEC-aanhang. Maar de politie grijpt niet in. Dit zijn supporters van de Businessclub Vrienden van NEC. Ze hebben een speciale NEC-clubkaart zonder foto en kunnen kaartjes voor het hele stadion kopen. J. Yabo haalt zijn zwarte clubkaart uit zijn portemonnee. “Lid worden is heel simpel”, legt hij uit. “Als je negenhonderd gulden betaald, ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.” Ze kopen kaartjes voor de hoofdtribune.

Ook tussen de clubkaarthouders van RKC blijkt onderscheid te bestaan. De 'fietsenstalling' werd het oude stadion van RKC vaak genoemd. Op de parkeerplaats van de hoofdingang van de nieuwe thuisbasis die vorig jaar in gebruik werd genomen, is geen meer fiets te zien. Wel Jaguars, BMW's en Mercedessen. De eigenaren zijn in bezit van een zogenoemde bedrijvenkaart. Ze hoeven in tegenstelling tot andere supporters geen persoonsgebonden clubkaart aan te schaffen en kunnen meenenem wie ze maar willen.

Volgens Van Delft is dat geen vorm van klassenjustitie. “Het bedrijf is verantwoordelijk voor degene die ze uitnodigt. Daar hebben we nog nooit problemen mee gehad”, zegt de algemeen manager. Zo kan in theorie een Feyenoord-aanhanger met goede contacten in het bedrijfsleven overal naar binnen, terwijl een gezin met bijvoorbeeld PSV-clubkaarten niet welkom was bij RKC-NEC.

De nieuwste truc om de gewone clubkaart te omzeilen is dan ook simpel. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en vraagt een uittreksel van een willekeurig bedrijf op. Je schrijft er je eigen naam en adres op en vraagt bij je favoriete club een bedrijvenkaart aan. Enkele dagen later krijg je de kaarten zonder pasfoto in de bus. “Dit is beproefd en gelukt bij één van de grote clubs”, zegt Gaston Sporre, voormalig voorzitter van FC Zwolle en formateur van het huidige sectiebestuur.

Van Delft, algemeen manager van RKC, kent het probleem. “Ik had eigenlijk liever gehad dat er helemaal geen clubkaart meer was. De vandalen moeten gewoon keihard worden aangepakt. Ze moeten een stadionverbod krijgen met een meldingsplicht. Maar ja, de realiteit is anders.”

    • Koen Greven