VISJNEVSKAJA

Visjnevskaya & Rostropovitsj: Russian Live recordings from the sixties. BMG 74321 53237 2.

De prima donna van het Bolsjoi-theater, Galina Visjnevskaja, en haar beroemde echtgenote, de cellist Mstislav Rostropovitsj, werden nadat zij de dissidente schrijver Solzjenitsyn in hun buitenverblijf onderdak hadden verleend tot personae non gratae verklaard, en verloren na hun vertrek uit de Sovjet-Unie het staatsburgerschap. Een van de gevolgen daarvan was dat de prachtigste plaatopnamen die zij voor het staatslabel Melodya maakten achter slot en grendel verdwenen. De bijzonderste hiervan zijn nu pas beschikbaar op Russian live recordings from the sixties.

Het 'droomechtpaar' is hierop te beluisteren in een dramatisch zeer geladen, georkestreerde uitvoering van Moessorgski's Liederen en dansen van de dood door het Gorki Staatsfilharmonie Orkest, geleid door Rostropovitsj. Verder treedt Rostropovitsj op als pianobegeleider van een jeugdig klinkende Visjnevskaja in de Satires van Sjostakovitsj en de Vijf gedichten van Anna Achmatova van Prokofjev.

Het bijzonderste van deze cd is de oeruitvoering van Sjostakovitsj' Zeven romances op gedichten van Alexander Blok. Met een Visjnesvkaja op het hoogtepunt van haar kunnen, begeleid door de legendarische David Oistrach op viool, Rostropovitsj op cello en Moissej Vainberg op piano. Grillig briljant is het ensemblespel, en al meteen in het eerste lied schokdansen cello en stem als twee positief geladen magneetjes prachtig om elkaar heen.

    • Emile Wennekes