Verdacht van ontvoering; Ontslag voor schoonzoon van Soeharto

JAKARTA, 24 AUG. De voormalige commandant van de Indonesische speciale troepen (Kopassus), luitenant-generaal Prabowo Subianto, een schoonzoon van oud-president Soeharto, is vanochtend ontslagen uit het leger.

Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de ontvoeringen, martelingen en verdwijningen van meer dan twintig anti-Soeharto activisten.

Tijdens een druk bezochte persconferentie vanochtend in het ministerie van Defensie zei de chef-staf van de strijdkrachten (ABRI), generaal Wiranto, die tevens minister van Defensie is, verder dat twee andere hoge militairen in verband met deze zaak van alle taken zijn ontheven. Het gaat hierbij om generaal-majoor Muchdi Purwopranjono en kolonel Chairawan. Muchdi nam in maart het commando van Kopassus toen Prabowo werd bevorderd tot commandant van de strategische reservetroepen (KOSTRAD). Chairawan is de voormalige chef van Groep IV, de eigen inlichtingendienst van Kopassus.

De afgelopen weken onderzocht een speciale ereraad van zeven generaals de mogelijke betrokkenheid van het drietal bij de ontvoeringen. Gevreesd wordt dat veertien activisten vermoord zijn door eenheden van Kopassus.

Wiranto zei dat “Prabowo is ontheven van zijn taken in de strijdkrachten van de Republiek Indonesië”. Prabowo was tot voor kort een snel stijgende ster in de opperste regionen van het leger en wordt beschouwd als een rivaal van generaal Wiranto. Een dag na het aftreden van president Soeharto promoveerde Wiranto Prabowo weg naar de functie van commandant van de militaire kaderschool in Bandung. Eerder deze maand werd hij al geschorst hangende het onderzoek van de ereraad. Een wachtpost voor de Sandelhoutlaan, waar de Soeharto-clan woont, zei vanochtend dat Prabowo vanochtend gewoon naar kantoor was gegaan.

Ongeveer tien andere officieren van de speciale troepen zijn afgelopen maand gearresteerd in afwachting van berechting door de krijgsraad in verband met hun betrokkenheid bij de ontvoeringen. Wiranto zei dat hangende de uitkomst van deze rechtszaak de twee op non actief gezette militairen alsnog voor de krijgsraad zouden moeten verschijnen. Het is onduidelijk of Prabowo, die nu burger is, berecht kan worden door de krijgsraad.

Het onderzoek naar de ontvoeringen werd verordonneerd na het aftreden van Soeharto, op 21 mei, en het aantreden van zijn opvolger, president B.J. Habibie.

Wiranto verklaarde dat hij zonder druk van buitenaf tot zijn besluit was gekomen. “Ik zeg dit om mogelijke speculaties over deze zaak te voorkomen,” aldus de generaal. Hij onderstreepte verder dat de ereraad bij zijn besluitvorming de verdiensten van de betrokken militairen als een verzachtende omstandigheid in aanmerking had genomen. Wiranto weigerde verder in te gaan op vragen van de verzamelde pers en verdween na deze korte verklaring.

De Commissie voor Vermiste Personen en Slachtoffers van Geweld (Kontras), verklaarde in een reactie “niet gelukkig” te zijn met de maatregelen van generaal Wiranto. Kontras is de organisatie die zich heeft ingespannen om vermiste activisten op te sporen.

Kontras-coördinator Munir meent dat de betreffende officieren verantwoordelijk gehouden moeten worden voor hun activiteiten. “Het leger vertoont gebrek aan betrokkenheid bij het verantwoordelijk stellen van de betreffende officieren door dat afhankelijk te maken van de uitkomst van de rechtzaak tegen de andere tien militairen. Het leger verdedigt de daders.”

    • Frank Vermeulen