THE ECONOMIST

“Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, maar het Russische gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.” Met die variatie op de beginzin van Tolstojs Anna Karenina probeert The Economist oorzaak en gevolg van de economische crisis in Rusland te analyseren. De lening van 23 miljard dollar, die Rusland onlangs van het IMF en de Wereldbank heeft gekregen, is volgens het weekblad geheel opgelost in het moeras van de financiële onderwereld.

Het vertrouwen in de Russische economie zal voorlopig dus alleen nog maar verder afnemen. De enigen die van de crisis profiteren zijn de nationalistische en communistische presidentskandidaten, die in de coulissen van het Kremlin staan te trappelen om Jeltsin in het jaar 2000 op te volgen.

Mocht het Westen bereid zijn om Rusland nieuwe leningen te verschaffen, dan moet het volgens The Economist dit keer strenge eisen stellen en exact kunnen bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven. Maar het weekblad vreest dat het Westen niet zo veel meer kan doen om het gezin van de Russische beer gelukkig te maken.