Soedan nodigt Washington uit fabriek te inspecteren

KHARTOUM/NEW YORK, 24 AUG. De Soedanese regering heeft zich bereid verklaard een Amerikaanse onderzoekscommissie te ontvangen om de ruïnes van de chemische fabriek in Noord-Khartoum te inspecteren die donderdag door Amerikaanse kruisraketten werd vernietigd. Volgens Washington maakte het complex ingrediënten voor chemische wapens, maar de Soedanese autoriteiten houden vol dat het om een medicijnenfabriek ging.

“Laat het Amerikaanse volk, het Soedanese volk en de internationale gemeenschap de waarheid kennen”, aldus de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Isma'il, in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Laat (ex-)president Jimmy Carter of een delegatie van het Congres hierheen komen om een onderzoek in te stellen.” De minister ontkende dat de fabriek deel uitmaakte van het netwerk van de Saoedische miljonair Osama Bin Laden, die volgens de Verenigde Staten vanuit Afghanistan leiding geeft aan een internationale organisatie van moslim-extremisten en achter de bomaanslagen tegen de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania zat.

Een Britse ingenieur die van 1992 tot 1996 in het complex werkte, verklaarde gisteren in het Britse blad The Observer dat de fabriek in Khartoum simpelweg geen chemische wapens kon produceren omdat daar de benodigde faciliteiten voor ontbraken. “Je hebt daar luchtsluizen voor nodig, maar deze fabriek heeft alleen maar deuren die naar de straat leiden.”

Vandaag buigt de VN-Veiligheidsraad zich achter gesloten deuren over een Soedanees verzoek om een VN-onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse aanval. Khartoum diende vrijdag een protest in tegen de Amerikaanse aanval bij de volkerenorganisatie en eist financiële genoegdoening. De Amerikaanse president Clinton heeft een decreet getekend waardoor het Amerikaanse bedrijven wordt verboden om zaken te doen met Bin Laden. Clinton zelf maakte dit zaterdag bekend in zijn wekelijkse radiopraatje vanuit zijn vakantieadres in Martha's Vineyard. “Je hebt geld, veel geld, nodig om een netwerk op poten te zetten zoals Bin Laden dat heeft. Wij van onze kant zullen ons best doen om te zorgen dat hij daar minder van heeft.”

De VS hebben hun bondgenoten inmiddels gevraagd om vergelijkbare financiële maatregelen tegen de Saoediër te treffen. Volgens de Amerikaanse regering was de aanval van donderdag op kampen van Bin Laden in Afghanistan een succes. Volgens een woordvoerder hebben nieuwe satellietfoto's aangetoond dat alle installaties van Bin Laden “gematigde tot zware” schade hebben opgelopen door de kruisraketten.