Serviërs gaan in Kosovo weer in het offensief

PRIŠTINA, 24 AUG. De Servische politietroepen zijn gisteren ten zuiden van Priština, de hoofdstad van Kosovo, aan een nieuw militair offensief begonnen.

De Serviërs beschoten de hele dag door dorpen ten zuiden van Priština met hun artillerie. Vier dorpen werden verwoest. De inwoners vluchtten naar Priština. Volgens Albanese bronnen strekte het Servische offensief zich ook uit naar een gebied verder zuidwaarts. Daar zouden de Serviërs twee dorpen in brand hebben gestoken.

Volgens journalisten ter plaatse lijkt het er sterk op dat de artillerie-aanvallen passen in het beleid van 'etnische zuivering'. Ze leiden dit af uit het ontbreken van gevechten: bij de meeste aanvallen van de Serviërs op Albanese dorpen wordt met machinegeweren geschoten op echte of vermeende strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Bij de Servische aanvallen van gisteren ontbrak het schieten met machinegeweren en was van strijd geen sprake.

De Joegoslavische vice-premier Zoran Lilic heeft gisteren de internationale gemeenschap gevraagd het UÇK formeel te bestempelen tot een 'terroristische organisatie'. Hij zei dat het bewind in Belgrado “de terroristen zal uitroeien”. Gisteren meldden de Serviërs dat sinds februari, toen hun grote offensief tegen het UÇK begon, 450 'terroristen' zijn gedood.

In de Servische media is de internationale gemeenschap het afgelopen weekeinde verweten ten aanzien van Kosovo met twee maten te meten. Als de Amerikanen zich het recht aanmeten 'uit zelfverdediging' met raketaanvallen op Afghanistan en Soedan tegen het terrorisme op te treden, hebben de Serviërs zeker het recht in hun eigen land uit zelfverdediging tegen terroristen te strijden, aldus de teneur van deze commentaren.

De leider van de Kosovo-Albanese delegatie voor overleg met de Serviërs, Fehmi Agani, heeft gisteren tegengesproken dat vorige week in het geheim met de Servische delegatie is gepraat. Het Kosovo-Albanese blad Koha Dritore had vrijdag melding gemaakt van geheim overleg. De Serviërs bevestigden vervolgens die melding. (Reuters, AFP)