Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over varkensboeren die per 1 september hun varkensstapel drastisch moeten inkrimpen. Verder een gesprek met de Zuid-Afrikaanse dominee Allan Boesak die terecht staat voor het verduisteren van een half miljoen gulden van een kerkelijke organisatie. Hij vertelt dat hij Zuid-Afrika na het proces de rug toekeert. Ned.1, 20.24-20.59u.

Nova. Reportage over de perikelen met de voorganger van de Westerkerk in Amsterdam en een gesprek met de omstreden dominee: Fokkelien Oosterwijk. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

. Anne Frank Remembered. Zowel met een Emmy Award als een Oscar onderscheiden Engelse documentaire uit 1995 over Anne Frank bevat een authentiek stukje bewegend beeldmateriaal van Anne. Ned.2, 19.25-21.29u.

Radical highs. Herhaling van een korte uitzending over ongewone en riskante sporten. Vanavond over basejumpen, een illegale en uiterst gevaarlijke sport waarbij deelnemers met een parachute van gebouwen afspringen. BBC2, 20.15-20.30u.

Liefde en verval. Herhaling van een documentaire over twee Nederlandse vrouwen en een Belgische die door hun huwelijk in Japan terechtkwamen. Zij vertellen over de cultuurverschillen en de problemen die dat geeft. Westerlingen in de schoenen van de allochtoon. Ned.3, 20.29-21.26u.

Watchdog healthcheck. Onderzoek naar hoe mannen hun gezondheidsproblemen onderkennen en vertellen over impotentie, mannelijke postnatale depressie en kanker. BBC1, 20.30-21.00u.

Kwesties. Bij sommige mensen gaat de omgang met hun huisdier wel heel erg ver. Ze gebruiken hun hond, kat, paard of varken om hun frustraties, affectie en verlangens op te projecteren. Verliefd zijn op je varken, je hond als therapeut of naar de maatschappelijk werker met je kat, in Los Angeles blijkt dit allemaal te kunnen. Belg.2, 21.20-22.15u.

The royal court of Thailand. Eerste aflevering van een tweeluik over de koninklijke familie van Thailand. De prinses-moeder, de populairste vrouw van Thailand, werd als gewone burger geboren, maar schonk het leven aan twee koningen en moderniseerde de achthonderd jaar oude Thaise monarchie. Haar verhaal wordt verteld door haar toegewijde secretaris. BBC2, 22.30-23.20u.

At war with Japan. De geschiedenis van de 'dodenspoorlijn' tussen Rangoon en Bangkok die de Japanners door krijgsgevangen lieten aanleggen. Discovery, 23.00-24.00u.

Diana - her life. Slot van een tweeluik over de vorig jaar bij een verkeersongeluk in Parijs omgekomen prinses Diana. Vrienden en adviseurs praten over hun ervaringen met de prinses. RTL5, 23.10-0.10u.

AMUSEMENT

Tien voor taal. Eerste van een nieuwe serie waarin een Nederlands team het tegen een Vlaams team opneemt voor wat betreft het gebruik van de Nederlandse taal. In deze aflevering de Nederlandse cabaretiers Justus van Oel, Dolf Jansen en Marcel Verreck en voor België Luk Wyns, David Davidse en Mitta van der Maat. Ned.2, 21.29-22.05u.

MUZIEK

Tony Bennett. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.26-20.29u.

KUNST

Summer dance. Dansprogramma met vanavond Rosas danst Rosas van de Belgisch choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. BBC2, 0.15-1.15u.

FILM

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Mr. Majestyk (Richard O. Fleischer, 1974, VS). Vehikel voor Charles Bronson is actiefilm over meloenenkweker uit Colorado die de jacht opent op de plaatselijke maffia. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Short Time (Gregg Champion, 1989, VS). Zwarte komedie is een enerzijds clichématig komische, anderzijds ongebruikelijk harteloze politiefilm. Bijna gepensioneerde, maar ongeneeslijk ziek verklaarde politieman Dabney Coleman onderneemt roekeloos de gevaarlijkste missies. Ook met Teri Garr. Belg.1, 21.40-23.14u.

L'Ange noir (Jean-Claude Brisseau, 1994, Frankrijk). Glossy thriller-drama met Sylvie Vartan als fatale echtgenote van gefortuneerde magistraat Michel Piccoli. Ze beweert uit zelfverdediging een moord te hebben gepleegd. Advocaat Tcheky Karyo ontrafelt haar obscure verleden. Duitsl.2, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

. Une Femme à sa Fenêtre (Pierre Granier-Deferre, 1976, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.58-0.59u.

The Group (Sidney Lumet, 1966, VS). Verfilming van roman van Mary McCarthy is hoogstaande soap over de levenswandel van acht afgestudeerde vriendinnen tussen 1933 en 1940. Met Candice Bergen, Joanna Pettet, Jessica Walter, Joan Hackett, Kathleen Widdoes. Duitsl.1, 0.50-3.15u., nagesynchroniseerd.

Over the Hill (George Miller, 1992, Australië). Spectaculaire landschapsfotografie en een fraaie hoofdrol van Olympia Dukakis zijn belangrijkste troeven van pover drama over 60-jarige weduwe die buiten de stad de haar onbekende kanten van Australië ontdekt. Regisseur niet te verwarren met zijn naamgenoot die de Mad Max-films maakte. BBC1, 1.25-3.10u.

The Kentuckian (Burt Lancaster, 1955, VS). Enige film die Burt Lancaster regisseerde is een karakterwestern over een frontiers-man aan het begin van de vorige eeuw. Met Lancaster zelf, Dianne Foster, Ronald MacDonald, Walter Matthau, John Carradine, John McIntire. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.45u., nagesynchroniseerd.