RTFC

Rocket From The Crypt. RFTC (Virgin 7243 846118)

De band Rocket From The Crypt uit San Diego heeft opnieuw een feestplaat gemaakt. Hun vierde, RTFC (een afkorting van de groepsnaam), is een viering van ouderwetse rock 'n' roll in zompige uitvoering. De leden van Rocket From The Crypt hebben een voorkeur voor slechte horrorfilms en groteske stijl, en zo klinkt ook hun cd.

Alles op RFTC is uitvergroot. De zangstem van voorman Speedo is niet zomaar diep, hij buldert; de drummer slaat niet, hij hakt; trompetten blazen niet, ze schetteren. Zo delen ze wel hun voorkeur voor B-films en jaren zestig-trash met bijvoorbeeld de Amerikaanse groep The Crammps, maar streven ze in plaats van een 'garage-geluid' een meer gesmeerde vorm na.

Het is verrassend hoeveel opwinding er nog uit rock 'n' roll te halen valt - en dat is waarschijnlijk te danken aan de eensgezindheid van de muzikanten onderling. Ze klinken alsof er maar één richting bestaat, en die is voorwaarts. Daarbij wordt de muzikale subtiliteit over het hoofd gezien, wat in dit geval een noodzaak is. Het is des te meer een verdienste dat bij al die opwinding het geluid nog zo helder is gebleven. Overal is het alsof de plaats van de instrumenten binnen de band vast te stellen zijn; zo komen die ondeugend becommentariërende damesstemmen onmiskenbaar van de zijlijn.