Permanente onderkomens vervangen caravans Hebron

TEL AVIV, 24 AUG. Israel heeft gisteren besloten caravans in Tel-Rumeida, een joodse wijk in het hart van Hebron, te vervangen door permanente onderkomens. De regering-Netanyahu heeft daartoe tijdens de wekelijkse zitting zes miljoen gulden uitgetrokken.

De 'versteviging' van de joodse greep op Hebron volgt op de moord van een 63-jarige rabbijn in zijn caravan vorige week door hoogstwaarschijnlijk een Palestijn van de moslim-extremistische Hamas-beweging. “Het bloed van joden is niet goedkoop, of ze nu leven in Tel Aviv, Jeruzalem of Hebron. De joodse pioniers in Hebron wonen in het hart van het joodse vaderland en ze hebben recht op onze bescherming”, zei premier Netanyahu gisteren naar aanleiding van het besluit om Tel-Rumeida een permanente status te geven. Alle vorige Israelische regeringen deinsden daarvoor terug wegens onder andere de geringe afstand tussen deze heuveltop en een grote Palestijnse woonwijk.

De zeven joodse families die in Tel-Rumeida wonen, worden door de Israelische media als “zeer gevaarlijke fanatici” omschreven. President Ezer Weizman werd gisteren in Tel-Rumeida door de kolonist Baruch Marzel, een activist van de Kach-beweging, uitgemaakt voor “spion en verrader die moet worden opgenomen in een psychiatrische inrichting”. “Met jou” beet Weizman van zich af. De politie gaat na of Marzel wegens zijn beledigingen aan het adres van het staatshoofd kan worden vervolgd. Israelische politici herinnerden er gisteren aan dat dergelijke opruiende taal vooraf ging aan de moord op premier Rabin.

In een artikel in Ma'ariv werd vanmorgen Tel-Rumeida gekarakteriseerd als het symbool van de rechtse gekte die dertig jaar geleden, na de oorlog van 1967, in Israel begon. “Tel-Rumeida moet van de kaart worden geveegd als een eerste stap naar gezond verstand”, schreef de publicist in Ma'ariv. In een hoofdartikel schrijft de krant dat Baruch Marzel de vertegenwoordiger is van een groep fanatieke kolonisten die op een botsing met de Palestijnen aansturen om Hebron door het leger te laten veroveren. Ook het gezaghebbende blad Ha'aretz schrijft dat de kolonisten uit Tel-Rumeida moeten worden verwijderd. Ondanks deze geluiden heeft Netanyahu net voor de viering van de vijfde verjaardag van het Oslo-akkoord besloten Tel-Rumeida te versterken.

Volgens de Israelische pers is de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, bevreesd dat de joodse extremisten in Hebron bloedige provocaties tegen de Palestijnen in de zin hebben om een nieuw akkoord tussen Israel en de Palestijnen over verdere Israelische terugtrekking te torpederen. Premier Netanyahu zei gisteren opnieuw dat zo'n akkoord nabij is. Volgens Ha'aretz is hij teruggekomen op zijn eis dat de Palestijnen hun handvest moeten wijzigen alvorens 13,1 procent van de Westelijke Jordaanoever aan het Palestijnse Gezag kan worden overgedragen. Netanyahu heeft zich laten adviseren dat het niet raadzaam is het PNC, de Nationale Palestijnse Raad, bijeen te laten komen in Palestijns gebied omdat Israel in dat geval ook George Habash en Nayef Hawatmeh, die als 'aartsterroristen' worden omschreven, zou moeten toelaten om aan de beraadslagingen van het PNC deel te nemen. Israel kan er, volgen het nieuwe argument, niet zeker van zijn dat beide leiders van Palestijnse organisaties in Damascus, terug zullen keren naar de Syrische hoofdstad.