Orkaan bedreigt kust VS

MIAMI, 24 AUG. De oostkust van de Verenigde Staten bereidt zich voor op het passeren van de eerste zware orkaan van dit seizoen, genaamd Bonnie. In de orkaan zijn windsnelheden gemeten van 185 kilometer per uur. Daarmee kan de orkaan boven land aanzienlijke schade aanrichten aan huizen en gebouwen, en omvangrijke overstromingen veroorzaken.

De orkaan bleef vannacht op ruime afstand van de Bahama-eilanden, maar volgt een grillige koers. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre, de dienst die orkanen nauwgezet in de gaten houdt, volgt Bonnie een noordwestelijke koers en bedreigt de orkaan met name de staten Noord- en Zuid-Carolina. Volgens het orkaancentrum is het echter nog mogelijk dat de orkaan een meer westelijke koers aanhoudt en de kust van het noorden van Florida treft. Dat zou morgen tegen het eind van de middag kunnen gebeuren. Op de Bahama's zijn alle waarschuwingen inmiddels ingetrokken. Het Amerikaanse eiland Puerto Rico kreeg afgelopen vrijdag een staart van de orkaan over zich heen en werd getroffen door zware regenval.

Inwoners van de bedreigde gebieden aan de oostkust van de VS zijn voedingsmiddelen gaan hamsteren en hun bezittingen veilig aan het stellen. De oostkust van de VS werd op 24 augustus 1992 voor het laatst door een orkaan getroffen. Daarbij werd voor zeker 25 miljoen dollar schade aangericht. Vorig jaar telde het orkaanseizoen, dat loopt van juli tot en met oktober, opvallend weinig orkanen. Dat werd toegeschreven aan het klimaatfenomeen El Niño in de Stille Oceaan. (Reuters, AP)