Nieuwkomer Cambuur brengt nivellering eredivisie treffend in beeld; Degradatiekandidaat in evenwicht met PSV

LEEUWARDEN, 24 AUG. Cambuur eindigde vorig seizoen als tweede in de eerste divisie, PSV als tweede in de eredivisie. Toch viel er zaterdagavond nauwelijks onderscheid te bespeuren tussen beide teams. De gepromoveerde club hield de topclub keurig in bedwang: 1-1. Treffender kon de nivellering van de Nederlandse competitie anno 1998-1999 niet in beeld worden gebracht.

De 'doping' die Cambuur-trainer Gert Kruys zijn spelers vooraf had gegeven was niet eens nodig geweest. De fanatieke jonge oefenmeester raakte hevig gepikeerd toen hij op de voorpagina van een ochtendblad een prognose las waarin zijn team werd genomineerd als degradant. Dat artikel hing de 37-jarige ex-speler van FC Utrecht op in de kleedkamer. “Ik heb vanavond niet gezien dat wij een gedoodverfde kandidaat zijn om na een jaar weer uit de eredivisie te degraderen”, sprak Kruys nog getergd. “Wij konden de wedstrijd steeds naar onze hand zetten.” Hij vond het een eer dat hij als trainer in de eredivisie mocht debuteren tegen Bobby Robson. “Een man die al zoveel prijzen heeft gewonnen.”

De Brit luisterde aandachtig naar het betoog van Kruys, dat hij echter door zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal nauwelijks kon volgen. Robson lachte minzaam als altijd en probeerde door sympathie te wekken de wanprestatie van zijn team te verhullen. Hij was vol lof over de Friese nieuwkomer in de eredivisie en hij had complimenten voor spelers als doelman De Ron en middenvelder Usta.

De gentleman Robson zal zich dit seizoen op deze wijze ongetwijfeld vaker uit netelige situaties gaan redden. PSV moet nog groeien luidt telkens het verweer van de technische leiding. Maar het vreemdelingenlegioen uit Eindhoven kon net als anderhalve week geleden tegen Maribor niet aantonen dat er veel rek zit in de kwaliteiten van een aantal nieuwe krachten. De versterkingen van vorig seizoen, zoals Bruggink, Ooijer en Khokhlov, gaan zichtbaar gebukt onder de misère.

PSV, dat woensdag in de return tegen Maribor deelname aan de Champions League moet veiligstellen, bewees geheel volgens de verwachting dat het nog geen stempel kan drukken op een wedstrijd. Voor de ploeg die dit seizoen toch een slordige 25.000 seizoenkaarthouders moet gaan bekoren, is het gemakkelijker om Ajax met counters te verslaan dan aan te vallen tegen Cambuur. Het noordelijke lowbudget-team miste stootkracht, maar speelde wel verzorgd voetbal.

De PSV-spitsen Van Nistelrooy en Bruggink bleken geen druk te kunnen zetten op het doel van de kleine doch dappere keeper De Ron. Op de vleugels kwamen Kolkka en Iwan zelden los van hun bewakers. Spelmaker Khokhlov had op het middenveld zijn handen vol aan verdedigend werk. In de defensie mist PSV een speler die zoals de Ajacieden Frank de Boer of Blind een goede opbouw van de aanval kan verzorgen. Voorstopper Xavier had het niet makkelijk tegen de 1.98 meter lange spits van Cambuur, Dijkhuizen. In de lucht won hij zelden een kopduel van de rijzige aanvaller die afkomstig is uit 's Gravenzande en via Excelsior Maassluis en het Rotterdamse Excelsior bij Cambuur terecht is gekomen.

Ook over de grond had Xavier moeite om de bal te veroveren. Toen hij Dijkhuizen een keer onderuit leek te trappen bij een briljante beweging, had Jol een strafschop kunnen geven. De arbiter stond op twee meter afstand en zal dus wel juist hebben gehandeld door de ingreep van Xavier niet te bestraffen.

De Portugese international, die is geboren in Mozambique, keek of hij water zag branden toen hem werd gevraagd naar de kwaliteiten van zijn tegenstander. “Ik heb met hem totaal geen problemen gehad. Die jongen is eerder een basketbalspeler dan een voetballer.” En Robson, die in het voorbijlopen het gesprek had opgevangen, wees op de uitsmijter bij de deur. “Hij bezit dezelfde kwaliteiten.”

Ondanks de povere aanblik die PSV momenteel maakt heeft Xavier geen spijt van zijn overstap van Real Oviedo naar de club uit Brabant. “Het niveau van het spelersmateriaal heeft mij niet teleurgesteld toen ik hier kwam. Ik ben blij dat ik nu kennis maak met de Nederlandse voetbalschool. Alleen moet ik nog erg wennen aan de speelwijze in dit land. Je wordt als voorstopper in de rug nooit gedekt door een laatste man. Doelman Waterreus is bij ons de libero.”

PSV had op het middenveld problemen met de stevige aanpak van Usta. Weer een nieuweling uit den vreemde? Welnee, de Cambuur-speler is weliswaar geboren in Turkije maar speelde jarenlang bij Fortuna en heeft dan ook een onvervalst Limburgs accent. Usta raakte in Sittard uit de gratie door een zware blessure. Elf maanden geleden tegen Sparta, het was de eerste wedstrijd van de huidige Fortuna-trainer Van Marwijk, werd hij drie minuten voor tijd met een kapotte knie van het veld gedragen. In het ziekenhuis bleek de kruisband en de binnenste knieband gescheurd. De buitenste meniscus moest worden weggehaald. Zaterdagavond vierde de middenvelder tegen PSV zijn terugkeer in de eredivisie.

Usta, wiens broer in de jeugd van PSV voetbalt, heeft een mislukt avontuur achter de rug bij Besiktas. “De Duitse trainer Daum werd ontslagen. De president van de club bepaalde vervolgens wie er moest spelen en daar was ik niet bij.” Hij benadrukt dat hij Turks is opgevoed. “Dat maakte de overstap van het zuiden naar het noorden een stuk eenvoudiger.” Tegen PSV viel Usta vooral op door zijn vechtlust, goede passing en het nemen van vrije trappen. Tot drie keer toe moest Waterreus tot het uiterste gaan bij zijn afstandsschoten. Usta keek tevreden terug. “Ik heb op m'n zeventiende bij Fortuna mijn debuut gemaakt onder Han Berger. Ik ben hem erg dankbaar dat hij me nu als technisch directeur van Cambuur weer een kans geeft.”

    • Erik Oudshoorn