NEWSWEEK

Het ziet er niet naar uit dat president Clinton begin september soelaas kan bieden als hij in Rusland op bezoek is om met zijn vriend Boris Jeltsin de crisis te bespreken. Volgens Newsweek staan Rusland dan ook zware tijden te wachten. Meer dan de helft van de consumptiegoederen in Rusland komt uit het buitenland.

De devaluatie van de roebel betekent dan ook dat de gewone burger het nog moeilijker krijgt dan hij het al heeft. Een politieke chaos, zoals in Indonesië aan de vooravond van de val van Soeharto, sluit het weekblad niet uit.

Ook heeft Newsweek een interview met vice-premier Boris Nemtsov, een van de belangrijkste hervormers in het inmiddels ontbonden kabinet van premier Kirijenko. Het interview, dat voor de val van Kirijenko is afgenomen, geeft een verhelderend inzicht in de aard van de problemen in Rusland. Op de vraag of hij niet bang is om met zijn hervormingspolitiek oligarchen als Boris Berezovski tegen zich in het harnas te jagen, zegt Nemtsov: “ Waarom moet ik bang voor hem zijn? Ik heb het voor het zeggen, en wie is híj eigenlijk? Slechts een kleine oligarch.” De ironie van de geschiedenis wil nu dat Nemtsov en zijn collegaministers hoogstwaarschijnlijk door oligarchen als Berezovski aan de kant zijn gezet.