Nader overleg met A2000; 'CNN moet weer op kabel terugkomen'

AMSTERDAM, 24 AUG. Kabelexploitant A2000 en de gemeente Amsterdam overleggen vanmiddag over mogelijkheden om de nieuwszender CNN althans voorlopig op de Amsterdamse kabel te houden.

Volgens initiatiefnemer W. Etty hebben beide partijen toegezegd “zonder voorwaarden vooraf” naar het overleg te komen. Ook de Consumentenbond, die eerder dreigde met een kort geding, is bij het overleg aanwezig.

Volgens Etty zijn de kijkers het slachtoffer van de overeenkomst tussen A2000 en de gemeente. Bij de verkoop van het kabelnet in juni 1995 werd vastgelegd dat het tarief voor het basispakket tien jaar lang niet zou stijgen. Volgens A2000 is het bedrijf daarom genoodzaakt 725.000 gulden per jaar van commerciële omroepen te eisen. De hoogte van dit bedrag leidde tot het afhaken van Eurosport, Discovery Channel, MTV, CNN en dit weekend ook TV Noordzee. Critici verwijten A2000 misbruik van haar monopoliepositie.

Etty, voormalig wethouder van de gemeente Amsterdam en voormalig beleidsmedewerker van het Commissariaat voor de Media, verwacht dat het overleg resultaat kan opleveren. “Bijvoorbeeld een overbruggingsperiode, zodat de mogelijkheden nader kunnen worden bekeken.” Etty is in juli voorgedragen als voorzitter van de Consumentenbond.

Het afgelopen weekeinde zijn er veel negatieve reacties gekomen op het verdwijnen van CNN van de Amsterdamse kabel. Bij het lokale televisiestation AT5 en de Consumentenbond stond de telefoon roodgloeiend. Ook op Internet is een storm van protest losgebarsten. Er is een 'we pikken het niet'-website, een imitatie van de A2000 homepage (“Zo min mogelijk zenders voor zo veel mogelijk geld”) en een speciale nieuwsgroep (alt.hate.A2000).

Burgemeester C. Hofkamp van Weesp laat onderzoeken of het contract met A2000 kan worden verbroken. Volgens de burgemeester wordt de gemeente “steeds meer in een hoek gezet door een monopoliemaatschappij”. De grotere hotels in Amsterdam gaan satellietschotels aanschaffen. Voorzitter A. Grandia van het overleg van de achttien hoofdstedelijke vijfsterrenhotels vindt het “te gek voor woorden” dat MTV en CNN in Amsterdam niet te zien zijn.

Op 3 juli besloot de Amsterdamse gemeenteraad vast te houden aan het lage basistarief. Als nadeel werd toen genoemd: “Het verdwijnen van een groot aantal commerciële zenders uit het basispakket, zoals MTV, TV10, CNN, enz.” De raad koos niet voor het 'groeimodel', waarbij de prijs van het basispakket licht zou stijgen en enkele 'kwaliteitszenders' aan het pakket zouden worden toegevoegd.