Mahfouz haalt uit naar Nasser

KAIRO, 24 AUG. In Egypte is opnieuw ophef ontstaan over Nobelprijswinnaar Naguib Mahfouz. In een nieuwe autobiografie levert de schrijver, die in 1994 zwaar gewond raakte bij een aanslag door moslim-extremisten, felle kritiek op voormalig president Gamal Abdel Nasser.

Volgens Mafouz was Nasser, die van 1954 tot aan zijn dood in 1970 president van Egypte was en juist de laatste jaren door steeds meer Egyptenaren als 'vader des vaderlands' wordt beschouwd, een dictator die Egypte naar een sociale en economische ramp toeleidde.

Het is niet de eerste keer dat standpunten van Mahfouz tot felle discussies hebben geleid. In 1979 was hij een van de weinige Arabische intellectuelen die zich voorstander verklaarden van het vredesverdrag tussen Israel en Egypte. Ook onthullingen over zijn persoonlijke leven (hij verklaarde dat hij hashiesh had gerookt te hebben en seks buiten het huwelijk had gehad) leidden tot ophef in Egypte. En in de jaren negentig nam hij enkele malen stelling tegen het moslim-fundamentalisme.

In zijn autobiografie noemt Mahfouz de nationalisatie van het Suez-kanaal in 1956 door Nasser “alleen een overwinning in de propaganda”, omdat deze stap Egypte in conflict bracht met de supermachten.

Nassers belofte van 'gratis onderwijs voor allen' was een grote farce omdat deze leidde tot “afgestudeerden met een graad in de onwetendheid”. En Nassers uitdeling van land aan kleine boeren vernietigde het landbouwpotentieel van Egypte, aldus Mahfouz. (AP)