Kunstwereld wil harde belofte van de overheid

DEN HAAG, 24 AUG. De Tweede Kamer moet van de regering 'harde toezeggingen' eisen dat de zestig miljoen gulden extra voor de kunst uit het regeerakkoord ook werkelijk zestig miljoen gulden is. Dat schrijven de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de vereniging Kunsten '92 in een brief aan het parlement.

Net als de Raad voor Cultuur, die vreest dat het beloofde geld door kortingen elders in de kunstwereld slechts 'klatergoud' zal zijn, denken genoemde belangengroeperingen dat met de ene hand wordt gegeven en met de andere wordt genomen.

De Federatie en Kunsten '92 waarschuwen bij voorbeeld dat er bezuinigingen van 25 miljoen in het kunstvakonderwijs lopen. “Onze conclusie luidt dat ondanks zestig miljoen extra voor kunst en cultuur in het regeeerakkoord dit budget door allerlei lopende kortingen toch in de min uitkomt. Wij nodigen de Kamer uit van de regering harde toezeggingen te krijgen dat het ook per saldo om zestig miljoen gulden in de plus gaat.” Volgens de organisaties is er voor de kunsten eigenlijk veel meer geld nodig. (ANP)