Kipketer verrassend verslagen op 800 meter

BOEDAPEST, 24 AUG. Wilson Kipketer heeft bij de Europese kampioenschappen atletiek in Boedapest de grootste nederlaag uit zijn carrière geleden. De Keniaan die voor Denemarken uitkomt, werd laatste in de finale van de 800 meter. Kipketer verklaarde dat hij had ingehouden nadat hij in de laatste bocht aan zijn arm was getrokken door de latere winnaar Nils Schumann uit Duitsland. Het protest dat hij indiende werd niet ingewilligd. Uit tv-beelden bleek dat er werd geduwd, maar zich verder niets onreglementairs voordeed.

Kipketer, die twee jaar lang ongeslagen was, kampt nog met de naweeën van malaria. Hij was drie maanden uitgeschakeld. De favoriet nam gisteravond in de finale vanaf de start de kop, maar hij kon de 20-jarige Schumann niet van zich afschudden. De Duitser, die dit jaar ook Europees indoorkampioen werd door Marko Koers te verslaan, huilde na afloop in de armen van zijn ouders van blijdschap. “Het is een droom om de wereldrecordhouder te verslaan.” Reactie van Kipketer: “Ik was niet goed voorbereid, maar desondanks was er niets aan de hand geweest als niemand mij had aangeraakt.”

De nederlaag van Kipketer betekende een sensationeel slot van de EK in Boedapest. Mede door het goud van Schumann behaalde Duitsland de meeste medailles (23), voor Rusland (22) en Groot-Brittannië (16). De Britten wonnen, onder meer op de slotdag door de oudgedienden Steve Backley (speerwerpen) en Jonathan Edwards (hinkstapsprong), wel de meeste gouden plakken (negen).

Indrukwekkend was de zege van de Ierse Sonia O'Sullivan op de 5.000 meter door wereldkampioene Gabriela Szabo te verslaan. Eerder in de week had ze ook de tien kilometer al gewonnen. Het maakte O'Sullivan samen met de Francaise Christine Arron tot dé uitblinker van de EK. De sprintster liep op de 100 meter het enige Europese record van dit toernooi.

Italië domineerde zaterdag de marathon. Stefano Baldini won in 2.12,01, voor Danilo Goffi en Vincenzo Modica. Bij de vrouwen werd de marathon gisteren gewonnen door de 35-jarige Manuela Machado uit Portugal. Zij liep een persoonlijk record (2.27,10).