Internationale onrust beheerst stemming beurs

AMSTERDAM, 24 AUG. De internationale onrust beheerste vanochtend de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De lagere koersen van de Aziatische beurzen van vanochtend en het lagere slot van Wall Street op vrijdag zetten ook de beursnoteringen van Amsterdam op verlies.

De beurs opende voorzichtig met kleine koersstijgingen waardoor de toonaangevende AEX-index 1,14 punt boven het slot van vrijdag uit kroop. Maar al snel kreeg het negatieve sentiment de overhand. De beursbarometer stond vroeg in de middag met een verlies van 23,83 punten (2,1 procent) op 1130,68 punten.

Beleggers in Amsterdam hebben moeite om een renderende plek voor hun kapitaal te kiezen. Steeds meer regio's kampen met economische tegenspoed. Behalve de Aziatische presteren nu ook de opkomende markten in Latijns-Amerika steeds slechter. In Venezuela dreigt een devaluatie van de munt. Ook de Mexicaanse peso ligt onder vuur. De Russische premierwisseling deed de markten vanochtend geen goed.

De technologiefondsen op het Damrak behoorden tot de grootste verliezers. Philips raakte vanochtend 4,2 procent (6,50 gulden) van zijn slotkoers van vrijdag kwijt en kwam uit op 148 gulden. Baan zakte met een verlies van 3,6 procent (2,50 gulden) naar 66,10 gulden. ASM Lithography daalde met 4,25 procent (2,10 gulden) naar 47,30 gulden.

Hagemeyer, dat donderdag halfjaarcijfers presenteert, daalde 2,50 gulden (3,5 procent) naar 69,30 gulden.Uitgever Wolters Kluwer verloor 13,30 gulden en noteerde 317,50 gulden.

Heineken en Koninklijke Olie onttrokken zich in eerste instantie aan de malaise, maar leverden uiteindelijk toch hun winst in. De bierbrouwer steeg bij de start van de handel met 1,50 gulden maar stond even na het middaguur met een verlies van vier dubbeltjes op 89,50 gulden. Koninklijke Olie, dat vanwege de lage olieprijs al langer onder druk staat, steeg aanvankelijk zeven dubbeltjes. De stijging was vroeg in de middag geheel verloren gegaan. De koers bedroeg toen 91,10 gulden.

De Midkap-index van de middelgrote beursfondsen daalde met een verlies van 2,5 procent veel meer dan de AEX-index van de hoofdfondsen.

Uitzendbureau Randstad, was vanochtend de grootste daler onder de Midkapfondsen. Het aandeel werd 8,20 gulden (5,3 procent) minder waard en belandde op een niveau van 147,80 gulden. Ook Volker Wessels was een grote verliezer met een achteruitgang van 2,70 gulden (5,4 procent) op 47,30 gulden. Hunter Douglas daalde met 4,6 procent (4,50 gulden) naar 94 gulden. Bierbrouwer Grolsch was het enige Midkap-fonds dat niets verloor. De koers bleef stabiel op 46 gulden.

TOKIO Tokio, de belangrijkste beurs van Azië, sloot vandaag met een verlies van 2 procent onder de psychologische grens van 15.000 punten. De Nikkei-index was met 309,84 punten gedaald naar 14988,36 punten.