ING richt vijf banken op voor Agaath-kredieten

Bank en verzekeraar ING heeft begin augustus vijf banken opgericht die goedkope kredieten verstrekken aan startende ondernemers. Particuliere spaarders krijgen tot een bepaald bedrag rentevrijstelling, omdat ze gebruik maken van de zogenaamde 'Tante Agaath-regeling' van de overheid.

De Tante Agaath-regeling was een initiatief van staatssecretaris Vermeend van Financiën. Sinds 1996 krijgen particuliere geldschieters fiscale voordelen als ze een lening verstrekken aan jonge entrepreneurs. Oorspronkelijk gold de regeling alleen voor spaarders die hun geld direct aan een ondernemer uitleenden, maar de bankwereld reageerde al snel door speciale Agaath-fondsen op te richten. Wie zijn geld naar dat fonds bracht, ontving een relatief lage rente die tot een bepaalde hoogte belastingvrij was. De banken kregen zo goedkoop geld in handen dat ze weer winstgevend uitzetten bij de kredietnemers.

De vijf banken die de ING opricht, worden ondergebracht bij dochter Westland/Utrecht. Een startende ondernemer kan van de bank maximaal 2,5 miljoen gulden lenen. De Westland/Utrecht staat garant voor de ingelegde spaargelden.