Hevige strijd in West-Congo

KIGALI/PRETORIA, 24 AUG. De opstandelingen in Congo hebben gisteren en vandaag in het westen van het land steden moeten opgeven. In het oosten veroverden ze gisteren de rivierhaven Kisangani, de derde stad van het land.

Angolese troepen die aan de kant van de Congolese president Kabila strijden, hebben gisteren in West-Congo de strategisch belangrijke luchthaven van Kitona op de rebellen heroverd. Vanochtend meldde de Congolese regering dat ook de steden Muanda, Banana en Boma op de rebellen zijn heroverd.

Hierdoor zijn de rebellen ingesloten in de corridor tussen Kinshasa en de Atlantische Oceaan. Het vliegveld van Kitona vormde de belangrijkste schakel in de aanvoer van troepen en materieel voor de rebellen.

De rebellen waren gisteren de hoofdstad Kinshasa op zo'n dertig kilometer genaderd. Vanochtend werden bij de stad Kasungulu, op dertig kilometer van de hoofdstad, zware beschietingen gemeld. Het is onduidelijk of het gaat om een opmars van de rebellen naar de hoofdstad, of om een tegenaanval van regeringstroepen. Volgens onafhankelijke bronnen zijn de rebellen begonnen hun posities nabij Kinshasa te verlaten.

In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria is gisteren een vredesplan opgesteld dat een einde moet maken aan de burgeroorlog in Congo.

Het plan kwam tot stand op een top van SADC, de Ontwikkelingsgemeenschap voor Zuidelijk Afrika, waarvan Zuid-Afrika voorzitter is. Zimbabwe en Angola, die beide de Congolese president Kabila militair te hulp zijn geschoten, waren niet aanwezig.

Op papier hebben alle betrokken partijen ingestemd met het plan, dat een staakt-het-vuren en het 'bevriezen' van troepenbewegingen behelst. De overeenkomst bevat echter geen termijn waarbinnen de strijd zou moeten worden gestaakt.