Handelsmissie 'van hoog niveau' naar Iran

ROTTERDAM, 24 AUG. Binnenkort zal een Nederlandse handelsmissie “op hoog niveau” en begeleid door topambtenaren van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken naar Iran gaan. Dat heeft een woordvoerster van EZ vanochtend bevestigd.

In mei is al een missie van vijftien bedrijven, georganiseerd door de Rotterdamse Kamer van Koophandel en begeleid door ambtenaren, naar Teheran geweest. Toen bleek van beide kanten grote belangstelling voor intensivering van de handelsbetrekkingen. Informeel werd Nederland door de Iraanse autoriteiten uitgenodigd om een “zware delegatie” te sturen. Volgens Economische Zaken zal de nieuwe staatssecretaris Ybema van Buitenlandse Handel niet met de komende missie meegaan. “Dat is nu nog een stap te ver”, aldus de woordvoerster.

Zijdelings heeft dit te maken met de Amerikaanse politiek jegens Iran. Washington verbiedt ondernemingen om investeringen van meer dan 40 miljoen dollar per jaar in Iran te doen, op straffe van sancties. Die zijn gebaseerd op de geldende sanctiewet tegen Iran en Libië. Deze landen steunen volgens de VS nog steeds het internationale terrorisme en ze werken het vredesproces in het Midden-Oosten tegen. Maar president Clinton is bezig met een voorzichtige politiek van toenadering tot Iran, die bedoeld is om het beleid van de nieuwe, gematigde president Khatami te ondersteunen.

De Europese Unie heeft zich steeds fel verzet tegen de Amerikaanse sanctiewet, die ook Europese ondernemingen kan treffen. Eerder dit jaar maakte president Clinton al een uitzondering op de sanctiewet door de Franse oliemaatschappij Total toe te staan een groot gasproject in de Golf uit te voeren. Momenteel is de Franse minister van Buitenlandse Zaken Vedrine op bezoek in Teheran.

Economische Zaken in Den Haag wacht nog op een formele uitnodiging van Iran, maar werkt al aan de voorbereiding van de Nederlandse missie. Met contracten voor de olie-industrie zal “voorzichtig” worden omgegaan, aldus de woordvoerster, omdat die “gevoelig” liggen. Shell wil grote projecten in Iran aanvatten. Een woordvoerder van het olieconcern zei vanochtend dat het concern nog niet op de hoogte is van het plan voor de handelsmissie.