Gehate 'slager van Teheran' doodgeschoten

TEHERAN, 24 AUG. Twee mannen hebben gisteren in de Iraanse hoofdstad, Teheran, een van de door de oppositie meest gehate 'moordenaars' van het bewind van ayatollah Khomeiny doodgeschoten.

De 63-jarige Assadollah Ladjevardi, ook wel de 'slager van Teheran' genoemd, was directeur van de gevreesde Evin-gevangenis in het noorden van de Iraanse hoofdstad en openbaar aanklager bij de revolutionaire tribunalen, die duizenden tegenstanders van de islamitische revolutie de dood in stuurde. Tot februari was Ladjevardi hoofd van de Iraanse organisatie voor het gevangeniswezen.

De aanslag is opgeëist door de Iraanse verzetsgroep Mujahedeen Khalq in een telefoontje aan het het kantoor van het persbureau AP in de Egyptische hoofdstad, Kairo. In de verklaring stelt de Mujahedeen dat de aanslag samenvalt met de herdenking van “de grootste slachtpartij onder politieke gevangenen in Iran in de zomer van 1988, waarbij meer dan 30.000 politieke gevangenen zonder vorm van proces werden geëxecuteerd”.

De Verenigde Naties gaan er overigens van uit dat toen in totaal duizend gevangenen werden terechtgesteld.

Volgens de Iraanse staatstelevisie is een van de twee mannen die de aanslag uitvoerden, inmiddels gearresteerd maar dat wordt door de Mujahedeen ontkend. De televisie prees Ladjevardi, die actief was in het verzet tegen de shah en in 1969 werd gearresteerd wegens een bomaanlag tegen het kantoor van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al, als een 'onvermoeibare strijder voor de Islamitische Revolutie” en een “soldaat die nooit aan zijn eigen belang dacht”. Ook zou hij een “metgezel” zijn van de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei.

De Iraanse president, Khatami, liet in een verklaring weten er alles aan te zullen doen om de moordenaars van Ladjevardi op te pakken en hen voor het gerecht te brengen. (AP, AFP)