FREESTYLERS

Freestylers: We Rock Hard. Freskanova FNTCD 4. Rough Technique Vol. 1, Mixed by The Freestylers. Freskanova FNTCD 3.

De grootste inspiratie voor de Engelse Freestylers is de Amerikaanse hiphop zoals die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werd gemaakt: de lichtvoetige, met drumcomputers en sober klinkende elektronische instrumenten gemaakte electro-hiphop en de iets hardere, door vette beats overheerste militantere hiphop van een paar jaar later.

Vooral Public Enemy is een grote favoriet van de groep, zoals te horen is aan de diverse Public Enemy-samples die in hun nummers te horen zijn. Ook de diepe bassen van dancehall-reggae klinken door in de vrolijke, pretentieloze dansmuziek, die een feestelijke sfeer oproept op de dansvloer. Aan originaliteit ontbreekt het de Freestylers wel, waardoor hun debuut-cd niet zo opmerkelijk is als de platen van hun voorgangers Stereo MC's, waar ze sterk aan doen denken. Op Rough Technique Vol. 1 mixen de Freestylers nummers aan elkaar van andere acts op het Freskanova-label, die soortgelijke muziek maken. De Freestylers spelen zondag op Lowlands.

    • Sietse Meijer