FC Utrecht maakt veel indruk tegen gehavend NAC

ROTTERDAM, 24 AUG. FC Utrecht is het nieuwe voetbalseizoen goed begonnen. De club van trainer Wotte behaalde gisteren in Breda een 4-2 zege bij NAC. Aanvaller Mols was de uitblinker in het Fuji-stadion. De behendigde Amsterdammer stond aan de basis van drie Utrechtse doelpunten. Mols zorgde zelf voor de openingstreffer.

Bij NAC miste trainer Neumann een half elftal door blessures of schorsingen. De gedupeerde thuisclub was kansloos tegen de bijna complete tegenstander. Bij NAC debuteerde de kleine Braziliaan Zefilino met de gelijkmaker. Hij werd vorige week overgenomen van een Belgische eersteklasser. In de tweede helft liepen de Utrechters uit van 1-1 naar 1-4. Robbemond, De Jong en Groenendijk waren de doelpuntenmakers. Invaller Stewart scoorde tegen voor NAC.

Neumann liet zich na afloop pessimistisch uit over de toekomst van zijn dure aanvaller Glenn Helder. De oud-international herstelt nog altijd van een enkelblessure. Sinds hij tien maanden geleden werd overgenomen van Arsenal heeft Helder nauwelijks gespeeld voor NAC. “Er zit totaal geen vooruitgang in zijn herstel”, sprak Neumann gisteren.

Vitesse heeft de opgaande lijn van vorig seizoen doorgetrokken. De Arnhemse club, afgelopen voorjaar als derde geëindigd, behaalde zaterdagavond een 1-0 zege op Roda JC. De Griek Machlas maakte zijn faam als goaltjesdief volledig waar. De topscorer van afgelopen seizoen (34 competitietreffers) zorgde in de tweede helft voor het winnende doelpunt. Zijn ploeggenoot Perovic schoot even later tegen de paal. Verdediger Van Haaren van Roda JC kreeg in de slotfase een rode kaart na een gemene tackle op Ax.

Vitesse dankte het betere veldspel na rust aan invaller Van den Brom. De 31-jarige middenvelder was door een zware knieblessure negen maanden uit roulatie. Onder leiding van Van den Brom kreeg Vitesse meer grip op de goede tegenstand van Roda JC. Hij verdeelde het spel alsof hij nooit was weggeweest. “Ik heb in bad lekker zitten nagenieten”, sprak Van den Brom na zijn wasbeurt. “Ik had tranen in mijn ogen. Wat een ongelooflijk gevoel.”

Promovendus AZ maakte een goede start in de eredivisie. In de Alkmaarderhout won de club van trainer Van Hanegem met 2-0 van Sparta. Aanvaller Langerak maakte beide treffers. Hij is leider van de topscorerslijst. Langerak begint aan zijn tweede seizoen bij AZ. Daarvoor speelde hij voor Dordrecht '90 en NEC. Van Hanegem was gematigd tevreden over het uitstekende spel van AZ. “We hebben aardig gespeeld”, sprak de cynische coach na afloop.

RKC verloor zijn eerste thuiswedstrijd tegen NEC. Ellerman maakte de enige treffer voor de Nijmeegse club. Bij NEC werd trainer Calderwood naar de tribune gezonden. Hij maakte aanmerkingen op de leiding van scheidsrechter Wegereef. Trainer Boeve van RKC lijkt zich bij voorbaat neer te leggen bij degradatievoetbal. “Dit is een overbruggingsjaar”, sprak de coach die deze zomer drie belangrijke spelers zag vertrekken: Van Diemen, Rommedahl en Nielsen.

Bij MVV-De Graafschap (1-2) stapelden de verdedigers van de thuisclub fout op fout. De openingstreffer van de Braziliaan Emerson was genoeg voor een redelijk resultaat. De Graafschap profiteerde niet eens optimaal van de zwakke defensie van MVV. Viscaal en Fuchs bogen de achterstand om in een voorsprong. Gerritsen miste nog een paar kansen.