EUROBOP

Dirk Balthaus: The Healing (VIA Jazz 9920392). Jeroen Pek Band: In my Hammock (VIA Jazz 9920452).

Dat de bebopjazz ook in Europa tot de 'mainstream' is gaan behoren is geen nieuws. Wel van recente datum is het feit dat ook de ritmesecties zich nu kunnen meten met Amerikaanse.

Aan The Healing, de tweede cd van de in Nederland muzikaal 'aufgewachsen' pianist Dirk Balthaus kleeft niets hoekigs of stijfs, opvallend is juist de soepele swing van drummer Steve Altenberg en bassist Sven Schuster, bijvoorbeeld in het twee tenorenduel 'Motional'. Dat Balthaus 'puur' Amerikaanse muziek nastreeft blijkt onder meer uit de traditional 'Nobody knows the Trouble' en het oudmodisch opgezette 'Uptown Blues' dat doet denken aan de revival jazz van Wynton Marsalis.

Trompettist Bert Lochs, die drie stukken bijdraagt aan het repertoire van Balthaus, doet dat ook aan In my Hammock, de tweede cd op naam van fluitist Jeroen Pek. Ook deze band heeft een prima draaiend ritme-tandem, bassist Wiro Mahieu en drummer Pieter Bast. Dat dit kwintet wat meer prikkelt dan het sextet van Balthaus is te danken aan de ongewone klankkleur en een grotere dosis experimenteerlust. Pek speelt naast de standaard-dwarsfluit ook de alt- en bas-variant, en is niet bang voor wat 'on-Amerikaans' gedrag. In Lochs' composities zitten contrapuntische passages en Peks titelstuk klinkt verdacht romantisch.

    • Frans van Leeuwen