Duitsers verslaan hockeyers

Duitsland heeft gisteren het toernooi om de Telekom Cup op zijn naam geschreven. Op de slotdag van het jaarlijkse vierlandentoernooi wonnen de hockeyers in Hamburg voor eigen publiek met 2-0 van Nederland, dat aantrad zonder het geblesseerde Bloemendaal-duo De Nooijer en Buma. Voor de Europees kampioen scoorden veteraan Blunck en nieuwkomer Coppe.

Nederland bereidt zich voor op het toernooi om de Champions Trophy, eind oktober in het Pakistaanse Lahore. Een dag na de 7-6 overwinning op Zuid-Korea won Nederland zaterdag met 2-1 van India, dat volgende maand deelneemt aan de Commonwealth Games en bij het WK zwaar teleurstelde. Voor Nederland betekende de nederlaag tegen Duitsland het elfde verlies in vijftien ontmoetingen. Bij het succesvolle WK in Utrecht was de ploeg van bondscoach Paul Lissek met 5-1 te sterk voor de latere wereldkampioen. Bondscoach Roelant Oltmans treurde niet.

Tevreden ondanks twee moeizame overwinningen en één nederlaag?

Oltmans: “Jazeker. Vergeet niet dat wij pas kortgeleden weer begonnen zijn na een lange vakantie. Onze tegenstanders hebben de afgelopen weken hard doorgwerkt. Bovendien ontbraken er bij ons zes spelers die ruim twee maanden terug nog in de finale van het WK in Utrecht stonden. Zuid-Korea bijvoorbeeld was topfit. In de eerste helft speelden wij ijzersterk. Dat we die lijn na rust niet door konden trekken, bevreemdde mij niet.”

Is Duitsland zo langzamerhand een 'Angstgegner' van Nederland?

“Zo wil ik het niet noemen. Zolang wij de belangrijke wedstrijden maar winnen, kan het mij niet zoveel schelen hoe Duitsland door anderen wordt aangeduid.”

Doelman Looije heeft voorlopig bedankt voor de nationale ploeg met het oog op zijn maatschappelijke loopbaan. Anderen gingen hem voor. Baart die leegloop geen zorgen?

“Welnee, anderen krijgen zodoende een kans om zich te profileren. Over de verrichtingen van de nieuwelingen als Loots en Slotema ben ik dan ook zeer tevreden. Nederland zal altijd een beroep kunnen blijven doen op goede hockeyers.”