Door Talibaan-bewind; Vrijheid van Bin Laden ingeperkt

NEW DELHI, 24 AUG. De Afghaanse Talibaan hebben besloten om de bewegingsvrijheid van de Saoedische miljonair Osama Bin Laden te beperken. De Saoediër mag zich alleen nog maar bewegen in het deel van Afghanistan dat door de Talibaan wordt beheerst.

Bovendien krijgt hij Talibaan-strijders om zich heen voor zijn 'bescherming', zo liet een woordvoerder gisteren weten.

De Talibaan zijn met Bin Laden in een lastig parket terecht gekomen. Dat blijkt onder meer uit de tegenstrijdige uitspraken over de Saoediër. In New York liet een vertegenwoordiger van de Talibaan weten dat Bin Laden zou worden uitgeleverd als de Amerikanen konden bewijzen dat hij achter de aanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania zit. In Kabul werd die afspraak echter ontkend. De onbetwiste leier van de Talibaan, Mullah Mohammed Omar, liet gisteren voor de BBC doorschemeren dat hij ontstemd is over de oproepen van Bin Laden aan moslims om Amerikaanse doelwitten in de hele wereld aan te vallen. Omar zou een gezant naar hem hebben gestuurd om hem te laten weten dat de Talibaan zelf uitmaken hoe zij willen reageren op de aanvallen op Afghaans grondgebied.

Vermoedelijk speelt bij de interne onenigheid een rol dat de Talibaan de Verenigde Staten hard nodig hebben als zij ooit willen worden erkend als wettige regering van Afghanistan. Hoewel de Talibaan meer dan driekwart van het land controleren worden de ultra-islamitische strijders alleen erkend door Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. De rest van de wereld houdt erkenning van de Talibaan tegen, onder meer wegens de strenge islamitische wetgeving, met name voor vrouwen. Mede daardoor wordt de Afghaanse zetel bij de Verenigde Naties nog steeds bezet door een vertegenwoordiger van de verdreven president Rabbani.

De Talibaan lieten zaterdag weten dat zij twee twee mensen hebben gearresteerd voor de aanslag, vrijdag, op twee medewerkers van de Verenigde Naties in Kabul. Bij de aanslag, algemeen gezien als vergelding voor de Amerikaanse aanval op donderdag, kwam een 42-jarige Italiaanse officier om het leven. Zijn Franse collega, die licht gewond raakte, is inmiddels overgebracht naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en maakt het goed. Volgens de Talibaan werd de aanslag gepleegd door twee Pakistanen. Als een rechtbank hen veroordeelt, aldus een verklaring, zullen de Pakistanen ter dood worden gebracht.

Inmiddels verlaten steeds meer internationale medewerkers Afghanistan omdat zij voor hun veiligheid vrezen. Volgens het hoofd van het Rode Kruis is de terugtrekking tijdelijk en “hangt zij af van hoe de situatie zich verder ontwikkeld”. Zaterdag waren er felle demonstraties tegen de Verenigde Staten in Kabul, maar gisteren was het rustig. Gisteren maakten Pakistaanse regeringsfunctionarissen melding van een Amerikaanse raket die zonder te exploderen op Pakistaans grondgebied terecht zou zijn gekomen, twee dagen na de Amerikaanse aanvallen op het buurland Afghanistan. De raket zou zijn gevonden in een afgelegen deel van de provincie Baluchistan, niet ver van de plek waar Pakistan in mei zes ondergrondse kernproeven hield.

Dit weekeinde werden twee Pakistaanse regeringsfunctionarissen ontslagen nadat zij bekend hadden gemaakt dat een Amerikaanse raket was geëxplodeerd op Pakistaans grondgebied, waarbij zes Pakistanen om het leven waren gekomen. De Pakistaanse regering trok het bericht uren later in, vlak nadat president Clinton telefonische contact had gehad met premier Nawaz Sharif.