DeeJay Punk-Roc

Dee-Jay Punk-Roc. ChickenEye (Sony ISM 489645)

De naam op deze cd is op alle fronten misleidend: DeeJay Punk-Roc is geen dj maar een muzikant, en hij speelt geen punkrock maar house. Al is 'house' een te beperkte omschrijving voor de dansmuziek die de 'dj' op zijn cd ChickenEye laat horen. Want hij doet een poging de typische kenmerken van house te vermengen met die van (New-Yorkse) rap.

De agressieve electronica die hier soms, wellicht met opzet, primitief en houterig klinkt, is ontleend aan de oude acid-house en wordt gecombineerd met stijlmiddelen als scratchen, opnames van straatrumoer en geweervuur, en de losse ritmes van hip-hop. Er praten allerlei opgewonden stemmen door elkaar heen, en af en toe wordt er een stuk gerapt.

Het resultaat is topzwaar. Sommige nummers hebben een aardig begin, of een ander verrassend onderdeel, waar bijvoorbeeld felle synthesizers en de afgeronde bassen mooi langs elkaar heen dwarrelen. Maar in het geheel klinkt ChickenEye te vol, en dan vooral door de schelle stoten en schichten van de opgedraaide keyboards.