BLIMEY!

Blimey!: Contradictory Nature & The Struggle Within. 62 TV Records 27977.

De eerste cd van het Nederlandse Blimey! is een solo-project van zanger/multi-muzikant Martien van Bergen, ex-zanger van Tupelo Honey. Van Bergen speelde alle instrumenten zelf en nam de muziek in zijn thuis-studio op. Dat wordt de laatste jaren door meer mensen gedaan. De benodigde apparatuur is goedkoper en kwalitatief beter geworden. de geluidskwaliteit is goed genoeg om de opnamen uit te brengen, zij het dat het verschil met in een 'echte' studio opgenomen hifi-opnamen nog wel te horen is.

Van Bergen maakt melodieuze nummers met akoestische en elektrische gitaren als basis, aangevuld met drums en verschillende andere instrumenten. Hij experimenteert met ritmes en songstructuren op een manier die sterk doet denken aan het Belgische dEUS: de liedjes klinken tegendraads en een beetje intellectueel.

Zo nu en dan pakt dat goed uit, vooral in de ingetogen, emotionele nummers, maar vaak krijgt het intellect te zeer de overhand en klinkt de muziek te bedacht. Soms is ook het Nederlandse accent van Van Bergen al te opvallend. Met drie andere muzikanten gaat hij de komende tijd op tournee. Blimey! speelt zondag op het Lowlands-festival.