Beurs Tokio op verlies na onrust in Japanse politiek

ROTTERDAM, 24 AUG. Politieke spanningen in Japan en in Rusland hebben de beurs in Tokio op verlies gezet. De Japanse beurs sloot vanochtend met een daling van de index met 2 procent, waardoor de Nikkei-index onder de grens van 15.000 punten dook. Ook andere Aziatische beurzen stonden onder sterke druk. De Europese markten bleven grotendeels buiten schot.

De politieke onzekerheid in Japan heeft vooral betrekking op de sanering van de financiële sector. Premier Keizo Obuchi heeft de banken toegezegd met overheidssteun schulden te saneren, maar de oppositie heeft dit beleid inmiddels 'het weggooien van belastinggelden' genoemd. De kritiek spitst zich toe op de steun aan de Long Term Credit Bank (LTCB), die op bijna 7 miljard gulden kan rekenen. De oppositie speelt momenteel een belangrijke rol omdat zij de meerderheid in het Japanse Hogerhuis bezit.

Beleggers in Tokio deden vanochtend vooral bankenfondsen van de hand. Aandelen in LTCB, die vrijdag een herstructureringsplan ontvouwde en een forse voorziening voor oninbare leningen trof, verloren in de loop van de handel meer dan eenvijfde van hun waarde. Sumitomo Bank, waarmee LTCB fusiebesprekingen voert, zag haar koers met meer dan een kwart dalen. Ook toonaangevende multinationals stonden onder druk. Sony en Honda noteerden op een gegeven moment de laagste koers van het jaar.

Het gisteren bekendgemaakte ontslag van de regering in Rusland zorgde vanochtend voor een verdere verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse munt wordt in deze hectische tijden door de financiële wereld als vluchthaven beschouwd. Vanochtend was de dollar 145,15 yen waard. De munt krabbelde in de loop van de dag op naar 144,30 ten opzichte van de dollar, nadat Japanse regeringsvertegenwoordigers verklaarden steunoperaties voor de munt te overwegen.

Behalve in Tokio boekten ook de aandelenmarkten in Indonesië (met bijna 5 procent), Thailand (2,4 procent) en Maleisië (2 procent) fikse verliezen. De beurs van Hongkong, waar de index een winst boekte van ruim 4 procent, vormde een uitzondering in de malaisestemming. Volgens analisten is die stijging vooral een gevolg van het aankoopbeleid van de regering, die de koersen op niveau probeert te houden. De autoriteiten zouden de koersen al meer dan vijf dagen steunen. De slechte stemming op de Aziatische beurzen was volgens handelaren ook nog het gevolg van de ontwikkelingen op Wall Street vrijdagavond. Toen daalde de Dow Jones-index in de loop van de handel met meer dan 3 procent, maar bleef de schade uiteindelijk met een daling van 0,9 procent beperkt.