Bartoli legt basis voor tweede wereldbekerzege

ROTTERDAM, 24 AUG. Een fotofinish moest er aan te pas komen om Michele Bartoli aan te wijzen als winnaar van de Grote Prijs Zwitserland. De Italiaanse wielrenner won gisteren in Zürich met miniem verschil van de Belg Frank Vandenbroucke. Bartoli vergrootte zijn leidende positie in de klassement om de wereldbeker. De Nederlander Leon van Bon blijft tweede in het tussenklassement.

De finish van de achtste wedstrijd om de wereldbeker eindigde bijna in een ernstig ongeluk. Toen de kopgroep van negen renners bijna een volle ronde op de wielerbaan had gefietst, stak een motoragent over naar het middenterrein. De man werd net niet geraakt. In de eindsprint leek Vandenbroucke (de winnaar van de semiklassieker Gent-Wevelgem) aan de winnende hand. Maar de jonge Waal kwam twee millimeter tekort voor zijn eerste belangrijke overwinning.

Voor de 28-jarige Bartoli was het alweer zijn vierde wereldbekerzege. Hij won eerder de Ronde van Vlaanderen en twee keer Luik-Bastenaken-Luik. De kopman van Asics kan de prolongatie van de wereldbeker bijna niet meer ontgaan. Hij heeft een voorsprong van 195 punten op Van Bon. De twee laatste wereldbekerwedstrijden, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije, worden in oktober verreden.

De Grote Prijs Zwitserland werd gedomineerd door de beste wielernatie ter wereld. Van de negen renners in de kopgroep hadden zeven coureurs de Italiaanse nationaliteit. Behalve Vandenbroucke reed de Amerikaan Bobby Julich van voren. Na zijn derde plaats in de Tour de France ontwikkelt hij zich tot een veelzijdige coureur, die over anderhalve maand bij het wereldkampioenschap in Valkenburg tot de kanshebbers behoort.

Julich was in de omgeving van Zürich kansloos tegen de overmacht van de Asics-formatie. Bartoli wist zich in de kopgroep gesteund door twee ploeggenoten. “Onze tactische opzet slaagde. In de laatste kilometers had ik nog kunnen demarreren voor een solo, maar ik besloot mijn ploeggenoot Bettini bij me te houden. Hij heeft mijn sprint perfect voorbereid. De wereldbeker is zo goed als binnen. Nu ga ik me richten op het WK.”

Bartoli behoort tot de grote favorieten in Zuid-Limburg. Hij aast al jaren op de regenboogtrui. De Toscaan wordt algemeen beschouwd als 's werelds beste wielrenner in eendaagse wedstrijden. Hij rijdt altijd aanvallend en beschikt over een flitsende versnelling op de minder steile hellingen. Gisteren plaatste hij in Zwitserland een beslissende demarrage in de slotfase.

Bartoli is dit seizoen de meest regelmatige coureur. Hij eindigde als achtste in Milaan-Sanremo, als zesde in de Ronde van Vlaanderen, als derde in de Amstel Goldrace en als tweede in de Cyclassic Hamburg. Zijn zege in La Doyenne was het hoogtepunt in de klassiekers. Door bronchitis heeft hij deze zomer geen Tour de France gereden.

Edita Pucinskaite uit Litouwen heeft de Tour Féminin gewonnen. De wielrenster wist in de afsluitende tijdrit haar leidende positie te behouden. Na afloop van de vrouwenronde klaagden de ploegleiders over de zwaarte van de wedstrijd. De teambazen hebben naar de koersdirectie en de internationale wielrenunie (UCI) een brief gestuurd waarin ze hun ongenoegen hebben laten blijken.

“De ronde was door de vele verplaatsingen onmenselijk zwaar”, verklaarde Jean-Paul van Poppel, bondscoach van de Nederlandse vrouwenselectie. “Er waren slechts tien rensters die op dit parkoers echt iets te zoeken hadden.” In de praktijk haalden slechts 68 van de 126 deelneemsters de finish in Straatsburg. Van de zes Nederlandse vrouwen haalden er vier de finish. Elsbeth Vink eindigde op de 21ste plaats.