Angolezen steunen Kabila; Tegenslagen voor rebellen in Congo

KIGALI, 24 AUG. De Congolese rebellen zitten in de val. Angolese interventietroepen vielen in het weekeinde de rebellen in de rug aan en namen in het zuidwesten het vliegveld van Kitona in.

Van strategisch minder groot belang is de verovering door de rebellen van het oostelijke Kisangani, de derde stad van het land.

De Congolese regering maakte vanochtend bekend dat ook de steden Muanda, Banana en Boma op de rebellen zijn heroverd. Waarschijnlijk zijn de steden ingenomen door de Angolese troepen die Kabila steunen. Onafhankelijke bronnen meldden vanochtend dat de rebellen zijn begonnen hun stellingen nabij Kinshasa te verlaten.

De inname van Kitona door de Angolezen was de eerste grote nederlaag die de rebellen incasseren. Direct na de lancering van de rebellie begin deze maand openden de opstandelingen een luchtburg van de oostelijke stad Goma naar Kitona in het westen. Sindsdien zijn ze snel opgerukt en zijn volgens eigen zeggen de hoofdstad op dertig kilometer genaderd. Vrijdag kwam de grote tegenslag toen Angolese troepen zich aan de zijde van de belegerde Congolese president Kabila schaarden. Ze vielen vanuit Noord-Angola en de enclave Cabinda het westen van het land binnen. De rebellen worden nu in het uiterste westen omsingeld door de Angolezen. Ze kunnen door de lucht geen versterkingen meer aanvoeren en ook niet meer naar het oosten terugvluchten.

De inname van Kisangani betekent dat de opstandelingen hun positie in het oosten verstevigen. Kisangani, een stad van ruim één miljoen inwoners, is stroomopwaarts het laatst bevaarbare punt in de rivier de Congo. Van Kisangani kunnen de rebellen versterkingen per boot naar Kinshasa zenden, hoewel deze tocht tenminste één week duurt. De opstandelingen controleren in het oosten al de steden Goma, Bukavu, Uvira en Kindu.

De beslissende veldslagen moeten echter in het westen worden gestreden. De zuidelijk Afrikaanse landen Zimbabwe en Angola concentreren daarom hun militaire hulp voor Kabila in dit gedeelte van het land. Drie tot zeshonderd Zimbabweaanse troepen hebben rond Kinshasa samen met Congolese soldaten posities ingenomen. Op het vliegveld iets buiten de hoofdstad werden gisteren enkele gevechtsvliegtuigen gesignaleerd, vermoedelijk Angolees. Ook Zimbabwe zou gevechtsvliegtuigen hebben gestuurd. De rebellen zeggen twee vliegtuigen te hebben neergeschoten.

De inmenging van Angola heeft het conflict een geheel nieuwe dimensie gegeven. Rwanda, dat de rebellen op grote schaal steunt, ging er van uit dat Angola zich niet in de oorlog zou mengen toen het een luchtbrug van oost naar west Congo organiseerde vlak bij de Angolese grens. Angola heeft een van de betere legers van Afrika.