Alleen dikke boom kan 'dolle' stadsbus stoppen

ROTTERDAM, 24 AUG. Een stadsbus is vrijdagavond vanaf het stationsplein in Helmond om nog onopgehelderde reden op hol geslagen om pas zevenhonderd meter verderop tegen een boom tot stilstand te komen. Alleen de chauffeur raakte licht gewond.

Volgens de politie had de 53-jarige chauffeur uit Eindhoven omstreeks kwart over zes passagiers op het station van Helmond laten uitstappen. Vervolgens reed hij stapvoets naar de instaphalte voor een nieuwe rit. Daar aangekomen slaagde hij er evenwel niet in de bus tot stilstand te brengen. Volgens de politie weigerden zowel de remmen als het gaspedaal dienst. De chauffeur wist vervolgens een aantal wachtende passagiers te ontwijken. In een poging de bus te stoppen reed de chauffeur daarna tegen een aantal verkeersborden, lantaarnpalen en bomen, die echter alle bezweken. Uiteindelijk kwam de bus tegen een dikke boom op de middenberm van de Kasteel-Traverse tot stilstand.

De politie heeft de bus in beslag genomen en stelt een onderzoek in. De bus is eigendom van het vervoerbedrijf Hermes uit Weert, onderdeel van de VSN-groep in Utrecht. Vorig jaar september overkwam hetzelfde een bus van Hermes van een ander type, de zogenoemde Interliner. Die bus boorde zich toen als vanzelf in de pui van de stationsrestauratie in Eindhoven. Daarbij vielen negen gewonden. Een woordvoerder van Hermes stelt met klem dat de veiligheid van de stadsbussen niet in gevaar is. Hij wijst erop dat er 1.500 bussen van hetzelfde type in Nederland rijden.

Een woordvoerder van DAF Bus, bouwer van de bus, heeft geen verklaring voor het ongeluk. Hij wijst erop dat uitgebreid onderzoek naar het ongeluk in Eindhoven geen aanwijsbare oorzaak heeft opgeleverd. Wel kregen alle Interliner-bussen enkele technische aanpassingen.

Incidenten van soortgelijke aard deden zich ook al voor in maart en augustus vorig jaar. De woordvoerder van DAF Bus sluit niet uit dat in al deze gevallen de oorzaak toch moet worden gezocht in een fout van de chauffeurs.