Albanië: kopstukken oppositie in arrest

TIRANA, 24 AUG. In Albanië zijn zes kopstukken van de oppositionele Democratische Partij - onder wie drie oud-ministers - gearresteerd wegens 'misdaden tegen de menselijkheid' tijdens de chaos van begin vorig jaar.

De arrestanten zijn Safet Zhulali, oud-minister van Defensie, Halit Shamata, oud-minister van Binnenlandse Zaken, Blerim Cela, oud-minister van Staatscontrole, de voormalige vice-directeur van de geheime dienst Bujar Rama, de vroegere politiechef van de stad Vlorë waar begin vorig jaar de tegen de regering gerichte opstand begon, en een oud-legerleider.

Albanië raakte begin vorig jaar, toen enkele piramidefondsen instortten en vrijwel alle Albanezen op slag al hun spaargeld verloren zagen gaan, in een spiraal van chaos en anarchie die maanden aanhield en uiteindelijk leidde tot de val van de regering van president Sali Berisha, de leider van de Democratische Partij. In het kader van de anarchie werden de wapendepots van politie en leger geplunderd en raakten rond een miljoen wapens in handen van de bevolking. Bij ongelukken, aanslagen, bloedwraakacties en overvallen vielen sindsdien meer dan tweeduizend doden. De zes, van wie er drie namens de Democratische Partij in het parlement zitten, kunnen de doodstraf krijgen.

Berisha heeft gisteren gezegd dat de arrestaties “kunnen worden bijgeschreven in het register van de terreur die het socialistische bewind uitoefent tegen de Democratische Partij en haar leiders”. De regering, aldus Berisha, wil “de oppositie intimideren en elimineren om te verhullen dat de werkelijke verantwoordelijken voor de gewapende rebellie van de lente van 1997 in de socialistische partij zitten.” (Reuters, AFP)