Aanslag in Omagh massaal herdacht

ROTTERDAM, 24 AUG. In heel Noord-Ierland en Ierland zijn zaterdag de slachtoffers herdacht van de aanslag in Omagh. Tienduizenden Ieren en Noord-Ieren namen om tien over drie, het moment dat een week eerder een bom 28 mensen het leven kostte en meer dan 200 anderen verwondde, een minuut stilte in acht. Alleen al in Omagh waren 20.000 mensen, zowel protestanten als katholieken, bijeen tijdens een speciale herdenking, waaraan ook werd deelgenomen door de Ierse president McAleese, de Ierse premier Ahern en de Britse vice-premier Prescott.

Vlak voor de herdenking kondigde de INLA, een splintergroep die zich in de jaren zeventig van de IRA afsplitste, aan een bestand in acht te nemen. Volgens de INLA, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van ongeveer 140 mensen, zijn “de voorwaarden voor een gewapende strijd” niet langer aanwezig. In een verklaring bood de organisatie excuses aan voor onschuldige slachtoffers van hun aanslagen.

Volgens Paul Little, woordvoeder van de Ierse Republikeinse socialistische Partij, de politieke tak van de INLA, steunt iedereen binnen de organisatie het bestand. Hij ontkent dat een deel van de INLA, dat in de jaren tachtig bijna uiteenviel na interne conflicten, zich niet bij het bestand neerlegt. “Maar dat wil niet zeggen dat iedereen ervan overtuigd is dat dit definitief de beste weg is”, aldus Little, die er van uit gaat dat de 35 gevangenen van de INLA binnenkort in aanmerking zullen komen voor vervroegde vrijlating. Op basis van het vredesakkoord van april moeten binnen twee jaar alle terroristen die de wapens hebben neergelegd worden vrijgelaten.

Vorige week riep ook de Real IRA, verantwoordelijk voor de aanslag in Omagh, een staakt-het-vuren uit. Daarmee is de Continuity IRA - de kleinste van de drie IRA-splintergroepen - nu nog de enige katholieke terreurgroep die geen bestand heeft afgekondigd.

De Britse premier Tony Blair schreef zondag in een artikel in The Observer dat de regering weliswaar hard zal optreden tegen de terroristen, maar niet van plan is om het leger in te zetten om de daders op te sporen. Hij sprak geruchten tegen dat de geheime dienst agenten zou laten infiltreren in de Real IRA en zou proberen de daders van de aanslag te vermoorden. Volgens Blair zal de regering uitsluitend middelen gebruiken die passen binnen de regels van de “democratische rechtsstaat”. Hij prees de samenwerking “zonder precedent” met zijn Ierse collega Ahern om het terrorisme te bestrijden. Zo zal iemand in de toekosmt al na het getuigenis van een enkele politieman gearresteerd kunnen worden wegens lidmaatschap van een verboden organisatie.

Blair ontkende in zijn artikel dat de aanslag niet mogelijk zou zijn geweest als de IRA al met ontwapening was begonnen, een aantijging van protestantse politici. Blair noemde ontwapening vooral “een symbolische daad”. Het zou volgens Blair een illusie zijn om te denken dat dit soort groepen niet op een andere manier aan wapens zou kunnen komen, zonder de voorraden van de IRA.

Volgens Blair kunnen degenen die na het vredesakkoord van 10 april nog betrokken waren bij aanslagen niet rekenen op clementie. Zij zullen, na een veroordeling, geen gebruik kunnen maken van de regeling voor vervroegde vrijlating van terroristen. Volgens The Observer heeft een onlangs in de Ierse Republiek vrijgelaten IRA-terrorist zich aangesloten bij de Real IRA. (AP, AFP, Reuters)