VS: 'matige tot ernstige schade' na raketaanvallen

WASHINGTON, 22 AUG. De Amerikaanse regering zegt dat haar raketaanvallen op doelen in Soedan en Afghanistan matige tot ernstige schade hebben aangericht. Bewolking verhindert spionagesatellieten om een nauwkeurige inschatting te maken van de effectiviteit van de Amerikaanse actie in Afghanistan. Het doelwit in Soedan, een farmaceutische fabriek die volgens de Amerikanen een grondstof voor het dodelijke zenuwgas VX maakte, werd volledig verwoest.

De Amerikaanse bevolking lijkt de raketaanvallen in grote meerderheid te steunen. Een eerste opiniepeiling geeft aan dat tweederde van de Amerikanen instemt met het besluit om op deze manier de recente bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika te vergelden.

Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright ging gisteren nader in op de uitspraak van president Clinton, donderdag, dat de raketaanvallen het begin vormen van een oorlog tegen terrorisme. “Dit is helaas de oorlog van de toekomst”, aldus Albright. De Amerikaanse regering houdt de mogelijkheid open dat ze binnenkort meer aanvallen zal uitvoeren.

In de VS is niet gereageerd op de intrekking gisteren door Pakistan van een bericht dat een van zijn koers afgeweken Amerikaanse kruisraket op Pakistaans grondgebied was gevallen. Daarbij zouden zes doden zijn gevallen. Het bericht werd gistermiddag verspreid en aan het begin van de avond ingetrokken door het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, wegens “ondeugdelijke informatie”. Alle raketten zouden op Afghaans grondgebied terecht zijn gekomen. President Clinton heeft gisteren met de Pakistaanse premier Sharif gebeld, nadat deze in scherpe bewoordingen de aanvallen had veroordeeld.

In Israel heeft premier Netanyahu zich gisteren onomwonden achter de Amerikaanse aanvallen geplaatst. Hij zei een lang telefoongesprek met de Amerikaanse president te hebben gevoerd en zijn “volledige begrip” te hebben geuit voor de aanvallen. Netanyahu zei dat de VS Israel vooraf hadden willen inlichten over de aanvallen, maar dat hij niet in staat was geweest een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan te nemen. Egypte heeft gisteren verklaard dat “de strijd tegen het terrorisme een aangelegenheid is voor de Verenigde Naties” en wil dat “een topconferentie” zich over de problematiek buigt. Jordanië heeft de aanvallen “onredelijk” genoemd en roept op tot “een dialoog”. Iran heeft de aanvallen scherp veroordeeld.

De Soedanese regering heeft gisteren aangekondigd haar diplomaten uit de VS te zullen terugtrekken. Het land heeft voorts verzocht om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.