VS: aanval op kampen was zelfverdediging

WASHINGTON, 22 AUG. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben het afgelopen donderdag gebombardeerde terroristische trainingskamp in Afghanistan “de laatste weken” in de gaten gehouden, zei Clintons Nationale Veiligheidsadviseur, Sandy Berger, gisteren. De Amerikanen vermoedden dat er donderdag een bijeenkomst van terroristische leiders in het kamp zou worden gehouden. Over eventuele slachtoffers van het bombardement kon Washington niets zeggen.

In reactie op buitenlandse kritiek op de Amerikaanse actie zei Berger dat Washington in zijn recht staat volgens artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties, waarin het recht van landen op zelfverdediging is vastgelegd. De Amerikaanse regering zegt dat de raketaanvallen niet alleen vergelding zijn, maar ook een middel om dreigende nieuwe aanslagen te voorkomen. “We konden niet gaan zitten wachten tot we door de volgende aanslag getroffen zouden worden”, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Pickering gisteren.

In antwoord op kritiek, onder meer van de Russische president Jeltsin, dat de diplomatie eerst een kans had moeten krijgen, wees Berger erop dat de Verenigde Staten Afghanistan vergeefs gevraagd hebben om de uitlevering van de Saoedische miljonair en balling Osama Bin Laden. Bin Laden, die vorig jaar opriep tot een 'heilige oorlog' tegen Amerika, is volgens Washington de financier van een groot terroristisch netwerk. Tegen zijn groep en belangen waren de raketaanvallen gericht.

Berger sprak tegen dat de getroffen fabriek in de Soedanese hoofdstad Khartoum alleen onschuldige geneesmiddelen maakte, zoals een middel tegen malaria. “Ik ben er volledig van overtuigd dat die Soedanese fabriek chemische stoffen maakte die gebruikt worden voor (de produktie van) het zenuwgas VX. Daar hebben we harde bewijzen van.” De Amerikanen hebben van te voren proeven genomen om vast te stellen of bij het bombarderen van een dergelijke fabriek geen giftige gassen zouden vrijkomen, aldus Berger.

President Clinton, die donderdag zijn vakantie onderbrak voor overleg met zijn adviseurs en een televisietoespraak over de raketaanvallen, keerde gisteren weer terug uit Washington naar het eiland Martha's Vineyard, voor de kust van Massachusetts. Zoals altijd is er ook tijdens zijn vakantie een lid van de Nationale Veiligheidsraad in de buurt voor eventueel overleg.

Bij Amerikaanse vliegvelden, overheidsgebouwen en ambassades zijn de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk verscherpt, uit voorzorg tegen eventuele tegenacties. De Amerikaanse regering roept andere landen op om zich met hernieuwde kracht te wijden aan de strijd tegen internationaal terrorisme.

De Amerikanen houden er rekening mee dat radicale moslims alles in het werk zullen stellen om wraak te nemen voor de aanvallen tegen doelen in Afghanistan en Soedan. Een woordvoerder van de inlichtingendienst CIA noemde de kans op vergeldingsacties tegen Amerikanen buiten de VS “zeer, zeer groot”.

Ooggetuigen in Afghanistan hebben verklaard dat in elk geval twee van de zes kampen die waren aangevallen, totaal zijn verwoest. De Afghaanse autoriteiten spraken van 21 doden en vele (zwaar)gewonden. Onder de slachtoffers zijn Arabieren en ook Pakistanen. Een guerrilla-organisatie uit Kashmir zei dat bij de aanval op haar basis in Afghanistan zeker zes leden zijn omgekomen.